Ktoś próbował kiedyś porównać tendencje zachodnie i wschodnie: że Kościół wschodni pozostawił sprawy tego świata cesarzowi a Kościół zachodni zawsze w jakiś sposób w ten świat się wtrącał.
Cytuj Miałem na myśli opinię odnoszącą się nawet bardziej do działania w historii. Wschód raczej zostawiał sprawy świata cesarzowi, zachód się bardziej mieszał Nie zgadzam się z tą opinią. Obiegowe opinie, że Kościół wschodni (wschodnie) był i jest z zasady uległy władzy świeckiej - to nieprawda. Rzecz jasna na Kościół wschodni patrzymy, my Polacy, przez pryzmat Moskwy. Kościół wschodni w Rosji przeżył swój "II Sobór Watykański II" czyli protestantyzację - za sprawą reform Piotra Wielkiego - zwolennika protestantyzmu. Od Piotra Wielkiego do Jelcyna Kościół wschodni w Rosji pozbawiony był Patriarchy.
Miałem na myśli opinię odnoszącą się nawet bardziej do działania w historii. Wschód raczej zostawiał sprawy świata cesarzowi, zachód się bardziej mieszał
Pamietajmy tylko, że patriarcha konstantynopola to marionetka w rękach administracji USA
Bądźmy poważni. To, że jest cieplej to nie jest wina tego, że pan Waldek w Suwałkach pali węglem w kozie, tylko że mamy cykliczne zmiany klimatu. Klimat listów Episkopatów ani nawet lokatora domu św. Marty nie przestraszy się.
Nie wiem kogo ma ksiądz na myśli pisząc "nas łaczy, nas dzieli".
Kościół Zachodni też bardziej "mieszał się" w politykę, co można uzasadnić poprzez odrębny bieg historii - najpierw zanik cesarstwa na zachodzie, potem spory o inwestyturę itd.I właśnie nie miałem na myśli prawosławia rosyjskiego tylko bardziej jeszcze zestawienie rzymsko-bizantyjskie.
Cytat: Aqeb w Stycznia 26, 2018, 17:14:41 pmKościół Zachodni też bardziej "mieszał się" w politykę, co można uzasadnić poprzez odrębny bieg historii - najpierw zanik cesarstwa na zachodzie, potem spory o inwestyturę itd.I właśnie nie miałem na myśli prawosławia rosyjskiego tylko bardziej jeszcze zestawienie rzymsko-bizantyjskie. No tak, zresztą sami prawosławni niezmiennie wysuwają ten właśnie zarzut wobec nas: że zbytnio wdaliśmy się w budowę "królewstwa ludzkiego" tu na ziemi, zapominając, że prawdziwe Królewstwo nie jest z tego świata. Oczywiście mówię tu o prawosławnych (czy ogólniej: wschodnich chrześcijanach) z prawdziwego zdarzenia - bo nie wątpie, że można znaleźć prawosławnych działaczy ekologicznych itd.. - ale nie o nich mi chodzi.
"Nasi" "ewangelizowali" na ulicach tańcem, spiewem i "bibułą" rozdawaną przechodniom. Przechodnie, grzecznie dziękowali za nachalne zaczepki i obchodzili debili z daleka.
Nie zgadzam się z tą opinią. Obiegowe opinie, że Kościół wschodni (wschodnie) był i jest z zasady uległy władzy świeckiej - to nieprawda. Rzecz jasna na Kościół wschodni patrzymy, my Polacy, przez pryzmat Moskwy. Kościół wschodni w Rosji przeżył swój "II Sobór Watykański II" czyli protestantyzację - za sprawą reform Piotra Wielkiego - zwolennika protestantyzmu. Od Piotra Wielkiego do Jelcyna Kościół wschodni w Rosji pozbawiony był Patriarchy.
Cytat: Aqeb w Stycznia 25, 2018, 20:01:37 pmKtoś próbował kiedyś porównać tendencje zachodnie i wschodnie: że Kościół wschodni pozostawił sprawy tego świata cesarzowi a Kościół zachodni zawsze w jakiś sposób w ten świat się wtrącał. Opinia jak najbardziej uzasadniona. Wystarczy porównać wschodni i zachodni monastycyzm. Zakony zachodnie budowały szpitale, szkoły, uniwersytety, przytułki, sierocińce i były bardzo istotną częścią systemu ekonomicznego.Mnisi wschodni natomiast to pustelnicy. Żadnych z powyższych rzeczy nie robili (przynajmniej nie w skali "instytucjonalnej").
. Nawet dziś Kosciol bulgarski prawoslawny wezwal parlament bulgarski do odrzucenia europejskiej konwencji o przemocy, ktora wprowadza gender. Tzw konwencja Stambulska. Tekst biskupow potepia wizję czlowieka tam zawartą.Nie przypominam sobie w tej kwestii podobnego oficjalnego apelu KEP-u.KEP kompensuje sobie posluszenstwo wobec glownego nurtu europejskiego ostrą walką z plastikowymi butelkami i CO2.Kosciol posoborowy jest ulegly wobec glownego nurtu bardziej niz rosyjska cerkiew za Piotra I.http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=254118