Przed chwilką przeczytałam na włoskiej stronie, że kanonik Giovanni Battista Proja, zmarł dziś rano, piątek, 29 września, w czerwcu by skończył 100 lat!
@donbor --> nie kupuję tej gazety i nie mam możliwości przeczytać tego artykułu, a on-line chyba nie ma, bynajmniej ja nie znalazłam. Ale reguły rozeznania św. Ignacego Loyoli są bardzo przydatne, np. ta reguła:Reguły [rozeznania II]332Reguła 4. Anioł zły ma tę właściwość, że się przemienia w anioła światłości [por. 2Kor 11,14] i że idzie najpierw zgodnie z duszą wierną, a potem stawia na swoim; a mianowicie podsuwa jej myśli pobożne i święte, dostrojone do takiej duszy sprawiedliwej, a potem powoli stara się ją doprowadzić do swoich celów, wciągając duszę w ukryte swe podstępy i przewrotne zamiary.
Przedstawianie się z wykorzystaniem wizerunku osoby zakonnej jest formą manipulacji.W Polsce działa Małgorzata Chmielewska. choć wizjami się nie chwali.Natomiast przedstawia się jako "siostra", jednak do jakiego zakonu należy, trudno dociec.Ale biznesowo jest niezła -- ciekawe jak się nazywa konto, na które darczyńcy mają wpłacać pieniądza?