Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 03, 2024, 18:12:48 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232510 wiadomości w 6637 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Drogą neokatechumenalną doszedł do Mszy Wszechczasów
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14 Drukuj
Autor Wątek: Drogą neokatechumenalną doszedł do Mszy Wszechczasów  (Przeczytany 26658 razy)
tkiller
aktywista

Koń jaki jest, każdy widzi.

« Odpowiedz #45 dnia: Czerwca 21, 2009, 01:21:03 am »

Szczerze to nie bardzo obchodzi mnie jak mnie pani traktuje, tylko nie lubię czytać brednie wypisywane na temat DN np o wydumanych założeniach werbunkowych.
"..co sądzić o tych nawet pobożnych, którzy podczas Mszy św. odmawiają różaniec i najrozmaitsze litanie albo przez całą Mszę św. odmawiają modlitwy przygotowawcze do komunii św. Ci wszyscy, tak należy stwierdzić, liturgicznie nieprawidłowo uczestniczę we Mszy świętej."
tkiller
aktywista

« Odpowiedz #46 dnia: Czerwca 21, 2009, 01:42:48 am »

"Przyjdźcie do mnie wszyscy (...), a Ja was pokrzepię" - Katechezy neokatechumenalne.

Katechezy dla dorosłych i młodzieży

Niezależnie czy jesteś wierzący czy niewierzący, bogaty czy biedny, szczęśliwy czy w totalnej rozpaczy...

Chrystus czeka na Ciebie! Przyjdź, Posłuchaj słowa Dobrej Nowiny! To może odmienić całe Twoje życie!

Przez pomyłkę napisali niewierzący, bogaty i szczęśliwy.
"..co sądzić o tych nawet pobożnych, którzy podczas Mszy św. odmawiają różaniec i najrozmaitsze litanie albo przez całą Mszę św. odmawiają modlitwy przygotowawcze do komunii św. Ci wszyscy, tak należy stwierdzić, liturgicznie nieprawidłowo uczestniczę we Mszy świętej."
tkiller
aktywista

« Odpowiedz #47 dnia: Czerwca 21, 2009, 01:58:11 am »

To przeczy to temu co pisze pani na temat domniemanych założeń werbunkowych DN. Po co nam szczęśliwi i bogaci jak według pani DN werbuje biednych nieszczęśliwych i wierzących. (wyrywając ich z kościoła).
traditio
uczestnik

« Odpowiedz #48 dnia: Czerwca 21, 2009, 02:06:53 am »

Liturgia jest wyrazem prawd wiary. Liturgia jest miejscem i rzeczywistością ustanowioną przez Boga, poprzez którą człowiek może robić to, do czego został powołany - oddawać cześć Panu Bogu. Nie jest obojętne, jaka jest liturgia. Jeśli DN ustanawia jakąś liturgię inną od liturgi Kościoła - nie pozwala człowiekowi spełniać tego, do czego został powołany. I oto powód, dla którego mój przyjaciel, po latach dojrzewania, zmagań,wątpliwości- porzucił DN. Bo dojrzał. I poszedł tam, gdzie może spełniać to, do czego zostałpowołany,wreszcie, wg jego świadectwa, możę to robić. Chodzi na Mszę Wszechczasów.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2009, 02:10:44 am wysłana przez traditio » Zapisane
TAISUM
Gość
« Odpowiedz #49 dnia: Czerwca 21, 2009, 07:25:07 am »

Pani Szmulko

owszem, co człowiek to inna historia, ale przypadki nie tworzą reguł. Każdy ma jakieś skrzywienia psychiczne - zależy to tylko od tego kto ustala normy. Jak wojujacy Tradycjonalista to neon jest porąbany, jak nadgorliwy neon to porabany jest trad.... itede itepe.

a o misjach neonowych juz kiedys padały informacje w róznorodnych dyskusjach. np misje ad gentes.

po za tym IMHO sa misje do pogan i do ochrzczonych (tzw: misje parafialne) - problem w tym kogo się głosi.

a tak z ciekawosci jakie to były pytania jakie Pani zadała werbujacemu  :) ?

PS: a przy okazji bardzo sie cieszyłem i nadal cieszę z kroków papieża w sprawie Bractwa. Ot takie skrzywienie w mojej neońskiej psychice po prawie 2 latach dyskusji z Szanownym Państwem.
A Msza Wszechczasów niestety za daleko dla mnie zwłaszcza w dojazdach związanych z chorobą.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2009, 07:30:06 am wysłana przez TAISUM » Zapisane
jwk
aktywista

« Odpowiedz #50 dnia: Czerwca 21, 2009, 08:08:19 am »

A Msza Wszechczasów niestety za daleko dla mnie zwłaszcza w dojazdach związanych z chorobą.
Nie pozostaje nic innego, jak życzyć Panu zdrowia +++.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
TAISUM
Gość
« Odpowiedz #51 dnia: Czerwca 21, 2009, 08:20:35 am »

Dziękuję bardzo za miłe życzenia. Mam nadzieję że Bóg wysłucha. A Msza przydała by się gdieś bliżej mojego miejsca zamieszkania - sprawdzałem na mapie niestety nawet Józefów jest troche za daleko.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2009, 08:34:44 am wysłana przez TAISUM » Zapisane
Zet
rezydent

« Odpowiedz #52 dnia: Czerwca 21, 2009, 09:14:39 am »

Jednym z podstawowych elementów tradycjonalizmu jest negacja modernizmu, a więc tradycjonalizm jest również odrzuceniem neoteologii. A tak się składa, że tradycjonalizm jest wspierany przez

kardynałów tysiące księży i proboszczów, dykasterie watykańskie i wielu teologów na czele z O. św.Benedyktem

Czyżby wszyscy oni weszli
w najzwyklejszą herezję

???
Panie Edi - Parafrazując fragment mojej wypowiedzi popełnia pan błąd logiczny. Na tym forum nikt nie neguje ruchu tradycjonalistów i nie odsądza go od czci i wiary. Osobiście uważam go za jeden z wielu ruchów katolickich mieszczących się w formule Kościoła katolickiego. Inną rzeczą jest to, że nie podobaja mi się wściekłe ataki niektórych z państwa na inne rzeczywistości tegoż Kościoła i uznawanie sie za jedynych sprawiedliwych i prawowiernych. A więc pana post jest bezzasadny. Zasadny był natomiast mój, jako odpowiedż na post pani Szmulki, odsądzający Drogę Neokatechumenalną od czci i wiary. I właśnie taka postawa podpada pod herezję, tj fakt nieuznawania czegoś co Kościół uznaje. Już pomijam, że pani Szmulka naruszyła dobre obyczaje i regulamin forum, który mówi o nieszkalowaniu Kościoła Katolickiego. A DN jest ewidentnie uznaną częścią tegoż. Choćby przez fakt napisania Oqnicavolta czy zatwierdzenia Statutu, o opini kanonicznej Arietty już nie wspominając.

I w tej sytuacji chcąc być konsekwentną winna interweniować moderacja w celu zdyscyplinowania forumowiczki. Również w obronie mojej czci (co jest chronione też przez prawo państwowe), gdyż pani Szmulka publicznie uznała mnie za osobę o wypranym mózgu.

Oficjalnie proszę moderację o interwencję.

Panie Edi -napisał pan:  Jednym z podstawowych elementów tradycjonalizmu jest negacja modernizmu, a więc tradycjonalizm jest również odrzuceniem neoteologii.

Po pierwsze - zapewniam pana , że nie ma coś takiego jak neoteologia. Nie ma również czegoś takiego jak traditeologia. Jest tylko teologia Kościoła Katolickiego. Prawdopodobnie myli pan pojęcia i co innego ma pan na myśli, albo powyższe słowa wynikają ze zwykłego braku wiedzy w przedmiotowym temacie. Jeśli ma pan na myśli zwalczanie - to jest to wystąpienie przeciw jedności do której wzywał Jezus i apostołowie. " Nie możecie mówić że ja jestem od Pawła, a on od Sylasa - wszyscy jesteśmy od Jezusa" (cyt. z pamięci)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2009, 09:18:46 am wysłana przez Zet » Zapisane
Thomas
Gość
« Odpowiedz #53 dnia: Czerwca 21, 2009, 10:47:04 am »

Droga Neokatechumenalna włącza się w tę misję Kościoła jako jedna z wielu dróg wzbudzonych przez Ducha Świętego wraz z Soborem Watykańskim II dla nowej ewangelizacji”
A mnie się wydaje, że Droga wzbudzona została przez tego innego ducha:)
Z jednym zgoda: po II SV.
Zet
rezydent

« Odpowiedz #54 dnia: Czerwca 21, 2009, 12:38:32 pm »

Nie wiem jakiego pan ma ducha, ale Duch Święty jest w Kościele i to On uzdalnia i podpowiada co Kościół ma robić na dany czas. Jezus mówi: Będę z wami po wszystkie dni az do skończenia świata ...i dalej Dam Wam mojego Ducha... itd. I negowanie tego w stosunku do Kościoła jest zwykłą herezją. Właśnie kierowaniem się innym duchem.
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #55 dnia: Czerwca 21, 2009, 12:43:20 pm »

A to niby Duch Święty każe wmawiać, że to co wyrabia Neokatechumenat jest naśladownictwem wczesnego chrześcijaństwa?
Zet
rezydent

« Odpowiedz #56 dnia: Czerwca 21, 2009, 12:52:42 pm »

To co "wyrabia Neokatechumenat" - jest podżyrowane przez Kościół, który ma Ducha Świętego.
Jeśli pan tego nie rozumie, to lepiej się nie wypowiadać, bo robi się Kościołowi  krzywdę. Pańska wypowiedź w pisuje się w kategorie tych co dostosowują rzeczywistość do swojej wizji, która nie zawsze jest zgodna z prawdą, i tym samym szkalując Kościół neguję też Ducha świętego, a grzech przeciw Duchowi Świętemu jest jedynym nie podlegającym wybaczeniu. Proponuję więc ostrożnie z tą walką z Duchem Św. Bo ignorancję On wybaczy- złą wolę -  nie. 
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #57 dnia: Czerwca 21, 2009, 13:15:12 pm »

Dziękuję bardzo za miłe życzenia. Mam nadzieję że Bóg wysłucha. A Msza przydała by się gdieś bliżej mojego miejsca zamieszkania - sprawdzałem na mapie niestety nawet Józefów jest troche za daleko.
To proszę znaleźć, kilku chętnych w okolicy i zawalczyć o Tridentine w poblizu miejsca zamieszkania.
zdewirtualizować awatary
Thomas
Gość
« Odpowiedz #58 dnia: Czerwca 21, 2009, 13:18:24 pm »

Panie Zygmunt !!! Pozor !

Kto krytykuje Way to igra z samym soborowym duchem. A z duchem soboru to nie ma żartów!

A może Pan Zet poda do publicznej wiadomości gdzie "te rzeczy" czyni Droga ? Z panem Zygmuntem (i myślę ,że z kilkoma forowiczami chętnymi) przyjdziemy zapoznać się z tym duchem.
Prosimy podać rozpiskę miejsc i godzin na lipiec. Przybędziemy z "niezapowiedzianą duszpasterską wizytą".

No to jak ? Idziemy Panowie zatańczyć ? (Mogę przyjść z osobista żoną. Bardzo lubi tańczyć) ;)

"Gitara z cicha na 3/4 rżnie, ferajna tańczy, ja nie tańczę!
- z szacunkiem, bo się może skończyć... źle! gdy na salce bawimy się"
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #59 dnia: Czerwca 21, 2009, 14:48:04 pm »

I w tej sytuacji chcąc być konsekwentną winna interweniować moderacja w celu zdyscyplinowania forumowiczki. Również w obronie mojej czci (co jest chronione też przez prawo państwowe), gdyż pani Szmulka publicznie uznała mnie za osobę o wypranym mózgu.
Pani Szmulka pogląd ten uzasadniła w sposób dostateczny.
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Drogą neokatechumenalną doszedł do Mszy Wszechczasów « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!