TAISUM
Gość
|
 |
« Odpowiedz #180 dnia: Czerwca 25, 2009, 13:14:25 pm » |
|
Niee tylko nie o piwie. pracuję w firmie piwowarskiej i jeszcze na forum katolickim o piwie i to w wątku neońskim. litośći 
|
|
|
|
|
|
|
Gregorius
uczestnik

|
 |
« Odpowiedz #181 dnia: Czerwca 25, 2009, 14:05:17 pm » |
|
Niee tylko nie o piwie. pracuję w firmie piwowarskiej i jeszcze na forum katolickim o piwie i to w wątku neońskim. litośći 
Panie Taisum, czemu nie, skoro niemieckojęzyczni piszą: "Hopfen und Malz - Gott erhält's"
|
|
|
|
|
|
|
Kristoforos
Gość
|
 |
« Odpowiedz #182 dnia: Czerwca 25, 2009, 14:22:52 pm » |
|
ja nie zacząłem, ale jeśli chodzi o ten temat to mi dwa razy nie trzeba powtarzać  pracuję w firmie piwowarskiej a w jakiej? jakiej? 
|
|
|
|
|
|
|
jwk
|
 |
« Odpowiedz #183 dnia: Czerwca 25, 2009, 14:37:03 pm » |
|
Panie Taisum, czemu nie, skoro niemieckojęzyczni piszą: "Hopfen und Malz - Gott erhält's"
Wir sind aber nicht deutschsprachig. A na poważniej  , "bokotemat" kociopsi ma poważną zaletę, za 'nickami' pojawiają się Osoby w miejsce dotychczasowych podzbiorów poglądów.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2009, 14:39:02 pm wysłana przez jwk »
|
|
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła, Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
|
|
|
TAISUM
Gość
|
 |
« Odpowiedz #184 dnia: Czerwca 25, 2009, 15:02:47 pm » |
|
a w jakiej? jakiej?  Tej co się pieczętuje tańcującą parą
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2009, 15:05:14 pm wysłana przez TAISUM »
|
|
|
|
|
Gregorius
uczestnik

|
 |
« Odpowiedz #185 dnia: Czerwca 25, 2009, 15:05:47 pm » |
|
pracuję w firmie piwowarskiej A w jakiej? jakiej? 
Tej co się pieczętuje tańcującą parą
Czyli w jednym z browarów należących do giganta Heineken... W mojej rodzimej Wielkoposce kiedyś było świetne piwo, które zyskało renomę również u zachodnich smakoszy, nazywało się "Grodziskie" (o ile dobrze pamiętam był to jeden z najstarszych browarów w Polsce)
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2009, 15:09:38 pm wysłana przez Gregorius »
|
|
|
|
|
Kamil
|
 |
« Odpowiedz #186 dnia: Czerwca 25, 2009, 15:16:14 pm » |
|
W moich stronach to lokalne piwo to chyba tylko Bosman (choć to chyba z Carlsberg/ Okocim obecnie)... Niestety nie jest moim ulubionym gatunkiem tego trunku. Ostatnio zasmakowała mi za to lubelska Perła. Ale za to mamy w Szczecinie Starkę- produkt ponoć eksportowy i znany w świecie ;-) (to taka wódka gatunkowa, receptura pochodzi ponoć z ziem litewskich, gdzie jak rodził się syn to miano przyrządzać ten trunek według odpowiedniej receptury i zakopywać; odkopywano dopiero na wesele tegoż syna).
|
|
|
|
|
|
|
tkiller
|
 |
« Odpowiedz #187 dnia: Czerwca 25, 2009, 15:20:02 pm » |
|
Perła Chmielowa nasza królowa 
|
|
|
|
"..co sądzić o tych nawet pobożnych, którzy podczas Mszy św. odmawiają różaniec i najrozmaitsze litanie albo przez całą Mszę św. odmawiają modlitwy przygotowawcze do komunii św. Ci wszyscy, tak należy stwierdzić, liturgicznie nieprawidłowo uczestniczę we Mszy świętej."
|
|
|
Kristoforos
Gość
|
 |
« Odpowiedz #188 dnia: Czerwca 25, 2009, 16:22:52 pm » |
|
Tej co się pieczętuje tańcującą parą
a rozumiem... "...prawie jak piwo" serdecznie współczuję...  )
|
|
|
|
|
|
|
slavko
Gość
|
 |
« Odpowiedz #189 dnia: Czerwca 26, 2009, 05:23:21 am » |
|
W stronach skad pochodze najbardziej znane i tradycyjne to Zywiec i Brackie. A w kraju gdzie mieszkam to najlepsze je to z napisem "IMPORTED".
PIWO to temat piekny i proponuje zeby go wyodrebnic, bo on na to zasluguje.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #190 dnia: Czerwca 26, 2009, 05:29:50 am » |
|
Tak Jabłonowo w plastikowych butelkach. Ale popularne są też inne piwa w tym "kruszcu". Ja lubię lokalne piwa niemieckie lub austriackie.
|
|
|
|
|
|
|
Gregorius
uczestnik

|
 |
« Odpowiedz #191 dnia: Czerwca 26, 2009, 06:41:31 am » |
|
Tak Jabłonowo w plastikowych butelkach. Ale popularne są też inne piwa w tym "kruszcu". Ja lubię lokalne piwa niemieckie lub austriackie.
Z austryjackich najbardziej lubię: "Schlögl" i "Hirter" plus parę mikrobrowarów. Reszta bardziej znanych należy do tego samego giganta, co "Żywiec"
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2009, 06:46:33 am wysłana przez Gregorius »
|
|
|
|
|
Major
|
 |
« Odpowiedz #192 dnia: Czerwca 26, 2009, 06:46:41 am » |
|
Z Austrii pamiętam Keiser a z Niemiec ostatnio Berliner Kindl.
|
|
|
|
|
|
|
slavko
Gość
|
 |
« Odpowiedz #193 dnia: Czerwca 26, 2009, 07:06:56 am » |
|
To ja jeszce dodam: krakowski Strzelec i niemiecki Paulaner
|
|
|
|
|
|
|
Gregorius
uczestnik

|
 |
« Odpowiedz #194 dnia: Czerwca 26, 2009, 09:16:39 am » |
|
Z Austrii pamiętam Keiser a z Niemiec ostatnio Berliner Kindl.
Panie Major, nie Keiser tylko Kaiser, paskudne piwo, za przeproszeniem szczyny i browar należacy do Heinekena. Wspomniane przeze mnie piwo "Schlägl" to ostatnie piwo austryjackie robione... ciągle w klasztorze! Z resztą dziwny(do tychczas nie znałem) zakon tam jest (trochę informacji po niemiecku: http://www.stift-schlaegl.at/prodon.asp?peco=&Seite=219)
|
|
|
|
|
|
|
|