Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 23, 2025, 17:51:59 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233056 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Drogą neokatechumenalną doszedł do Mszy Wszechczasów
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 14 Drukuj
Autor Wątek: Drogą neokatechumenalną doszedł do Mszy Wszechczasów  (Przeczytany 30480 razy)
Major
aktywista

« Odpowiedz #135 dnia: Czerwca 24, 2009, 15:48:54 pm »

Może pora zakończyć nic nikomu nie dającą dyskusję. Prawda jest taka że katechistów bardzo łatwo skasować co ja uczyniłem przy świadkach. Oni wg mnie nie mają żadnej konkretnej wiedzy. Są lekarzami albo mechanikami a teologia to jest pewnie hobby tak jak teraz dla mnie ale ja nie jestem katechistą.
Podczas najbliższej Ewangelizacji publicznie poproszę o pokazanie misji kanonicznej.
Zet
rezydent

« Odpowiedz #136 dnia: Czerwca 24, 2009, 15:49:16 pm »

Każdym kolejnym postem pogrąża się pani. Pani fanatyzm i klapeczki sa rozbuchane, do granic wytrzymałośći. Tylko czekać aż pękną. Zaczynam modlić sie za panią.
Zet
rezydent

« Odpowiedz #137 dnia: Czerwca 24, 2009, 15:50:22 pm »

Podczas najbliższej Ewangelizacji publicznie poproszę o pokazanie misji kanonicznej.

Wystarczy metryka chrztu.
Major
aktywista

« Odpowiedz #138 dnia: Czerwca 24, 2009, 15:53:43 pm »

Nie Panie Zet w tym wypadku do głoszenia publicznego, z całym szacunkiem do zaangażowania, ale metryka nie wystarczy.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #139 dnia: Czerwca 24, 2009, 16:01:38 pm »

Wystarczy metryka chrztu.

Prosze nie wierzyc katechistom (zwlaszcza takim bez misji kanonicznej). Oszukuja pana. Kosciol to nie wolna amerykanka, ale struktura hierarchiczna. Nikt nie moze nauczac bez misji kanonicznej, nawet pani Jadzia, katechetka w przedszkolu ma podpisane papiery. Bez misji kanonicznej, to katechisci DN moga przemawiac co najwyzej we wlasnym imieniu.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Major
aktywista

« Odpowiedz #140 dnia: Czerwca 24, 2009, 16:07:06 pm »

Dokładnie tak jak powiedział Pan FB. Swoją drogą niektórym katechetkom należałoby odebrać takową misję. Zaraz Pani Wiridiana powie że nie lubię katechetek :-) Z dwojga złego to już wolę katechistki DN :-)
Edi
aktywista

« Odpowiedz #141 dnia: Czerwca 24, 2009, 16:32:14 pm »

Jak dla mnie neoni chcą zniechęcić do zadawania pytań, bo jakkolwiek się pytania nie sformułuje, ile razy sie go nie zada, to w odpowiedzi padnie: Kościół zatwierdził, Papież zatwierdził, dobre owoce, Kiko locuta.

Interpretacja, pogłębienie, rozróżnienie itp. zabiegi poznawcze zostają niezmiennie zmasakrowane lub rozmyte (zależnie od charakteru neona) niemiłymi odzywkami ("Bredzi pan") lub "mądrościami" o Kościele, który "akceptuje, popiera etc." neostradę.

Działa to niezależnie od tematyki - jak chciałem z "tysięcy księży, co to popierają" przejść na kwestie doktrynalne i wyraźnie to wyartykułowałem, to... nieustannie adepci DN, jakby nigdy nic, wracali do swoich "tysiecy księży co to popierają". W końcu mi się odechciało wracać i wracać i wracać do punktu wyjścia.

Panowie Neoni - od samego powtarzania nie zostanie wyjaśniony  żaden problem, a co najwyżej będzie sami brani za problem.

A co do straszenia to proszę nie marnować czasu - tradsów więksi od Panów straszyli już wszystkim i nic to nie dało  :)
TAISUM
Gość
« Odpowiedz #142 dnia: Czerwca 24, 2009, 16:55:40 pm »

Może pora zakończyć nic nikomu nie dającą dyskusję. Prawda jest taka że katechistów bardzo łatwo skasować co ja uczyniłem przy świadkach. Oni wg mnie nie mają żadnej konkretnej wiedzy. Są lekarzami albo mechanikami a teologia to jest pewnie hobby tak jak teraz dla mnie ale ja nie jestem katechistą.

Panie Major

Tak mi sie wydaje że aby głosić Chrystusa Zmartwychwstałego nie trzeba mieć teologicznego wykształcenia. Biorąc pod uwage wyczyny niektórych teologów to nawet dobrze że: ... spodobało się Bogu zbawić świat przez głupstwo głoszenia Słowa ... a nie przez dyplomy i zdolnosc wymowy. O misję kanoniczna moze sie pan pytać - maja ja - bez tego nie moga głosić.

Głosic Chrystusa mozna prostymi slowami - nawet mechanik i lekarz to może - tym bardziej że pierwszym byl zwykły pobożny rybak.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #143 dnia: Czerwca 24, 2009, 17:00:29 pm »

Nauczanie w Kosciele nie ma nic wspolnego z inteligencja czy dyplomem z teologii (choc nie nalezy ich lekcewazyc). Nauczanie to partycypowanie we wladzy Chrystusa, w munus docendi, i jako takie w sposob konieczny zstepuje od niego poprzez prawowita hierarchie, jak i pozostale dwie wladze. Jesli ktos twierdzi, ze naucza w imieniu Chrystusa i Kociola bez misji kanonicznej, to jest grasntem i uzurpatorem.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Tonya
uczestnik

« Odpowiedz #144 dnia: Czerwca 24, 2009, 17:08:28 pm »

Są zakony co nie wpuszczają na teren zakonu kobiet,  (ciekawe co mają do ukrycia przed kobietami- Nieprawdaż?)(...........)

To trochę tak jakbym pana pytał co pańska żona mówi do pana podczas pieszczot.

A co ma czyjaś małżonka do DN? Co ma wspólnego zakon kontemplacyjny do DN?
Zresztą, w Kościele Powszechnym nie ma UKRYTYCH praktyk religijnych. A w neokatechumenacie każdy obrzęd jest tajemnica dla postronnych i dla młodszych wspólnot. , i po co?
Major
aktywista

« Odpowiedz #145 dnia: Czerwca 24, 2009, 17:53:15 pm »

Panie Taisum. Prawda można świadczyć o Panu Jezusie swoim życiem będąc lekarzem, policjantem czy robotnikiem. Co do teologów też się zgadzam. Ale żeby głosić czy katechizować publicznie to trzeba mieć misję kanoniczną udzieloną przez biskupa. Z Waszej delikatnej paniki wynika że tego Waszym katechistom może brakować. Więc macie moje słowo że będę domagał się pokazania mi takowej misji kanonicznej.
Zet
rezydent

« Odpowiedz #146 dnia: Czerwca 24, 2009, 18:53:11 pm »

Jakby Pan coś nowego napisał a nie te spleśniałe mantry neońskie cytował, to można by porozmawiać. Czasami pisał Pan coś z sensem ale to już dawno było.
Rozumiem, ze na państwa potrzeby mam kłamać? Nie moja wina że państwo odwracacie kota ogonem.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #147 dnia: Czerwca 24, 2009, 19:02:38 pm »

odwracacie kota ogonem.

To, to już sobie wypraszam! RĘCE PRECZ OD KOTA!
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
TAISUM
Gość
« Odpowiedz #148 dnia: Czerwca 24, 2009, 19:03:45 pm »

Panie Taisum. Prawda można świadczyć o Panu Jezusie swoim życiem będąc lekarzem, policjantem czy robotnikiem. Co do teologów też się zgadzam. Ale żeby głosić czy katechizować publicznie to trzeba mieć misję kanoniczną udzieloną przez biskupa. Z Waszej delikatnej paniki wynika że tego Waszym katechistom może brakować. Więc macie moje słowo że będę domagał się pokazania mi takowej misji kanonicznej.

przepraszam z czyjej paniki ? Ja nie panikuję. Proszę się domagać, tylko jak okażą takową to co dalej? Dn będzie OK? czy może wysłucha pan tych katechez od początku do końca? ;-)
TAISUM
Gość
« Odpowiedz #149 dnia: Czerwca 24, 2009, 19:06:00 pm »

odwracacie kota ogonem.

To, to już sobie wypraszam! RĘCE PRECZ OD KOTA!

No, za to mozna pójśc siedzieć :-) jak TPZ zrobi jeszcze nalot na forum, to będzie jatka. :) Wystarczy że my tu juz jesteśmy ;)
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 14 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Drogą neokatechumenalną doszedł do Mszy Wszechczasów « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!