W czasopismie "Remnant" pojawił się ciekawy artykuł na temat stausu Franciszka, przewidujący dalszy bieg zdarzeń.
http://remnantnewspaper.com/web/index.php/articles/item/2888-il-boom-cardinal-dubia-and-roman-schism
Z grubsza rzecz biorąc, przewidują schizmę - garstka przeciwko większości. Schizma ma się zakończyć usuniecięm Franciszka z urzędu. Dokładne argumenty teologiczne jak i dlaczego można to przeprowadzić są tutaj:
http://www.dominicansavrille.us/on-the-deposition-of-the-pope-part-1-of-2/
Detronizacji ma, wg powyższego artykułu, dokonać sobór powszechny.
Edit: miałem na mysli, że Juan de Santo Tomás uważa, iż detronizacji ma dokonać sobór. Remant nie pisze, jak niby miałoby to wygladać, albowiem sobór zwołany dzisiaj z pewnością tylko przyklasnąłby Franciszkowi. No, chyba że zbuntowani kardynałowie zaproszą tylko biskupów, którzy ich popierają.
Tak wieszczyłem 15 lutego 2015 r :
Mój scenariusz jest taki:
- synod na jesieni przyjmuje homo, travlo dogmaty, kanonizuje Lutra.
- kardynalowie Burke i inni pamiętający jeszcze lekcje katechizmu ze szkoły, wypowiadają posłuszeństwo panu w czarnych butach,
- zwołują konklawe, synod,
- rządy panstw światowego postępu odmawiają prawa do odbycia na swoim terytorium "festiwalu nienawiści i nietolerancji",
- premier Miedwiediew w imieniu rządu i Cerkwii zaprasza do St.Petersburga kardynałów,
- wybrany zostaje papież, tymczasowo rezyduje w Pitrze w Pałacu Zimowym, z balkonu błogosławi Urbi et Orbi. Cerkiew uznaje prymat papieza z Pitra.
- prezydent Komorowski wyraza zaniepokojenie "kolejną prowokacją Putina" i oswiadcza, że władze państwowe nie uznają tzw. Kosciola.
- kard. Nycz w telewizyjnym wywiadzie grozi palcem i (sic!) piekłem. Tradycjonaliści koncesjonowani podpisują lojalki pod groźbą kary administracyjnej,
- ABW zamyka forum krzyż, Christianitas stanowczo potępia tzw Kosciół i otrzymuje deputat na papier od min. kultury,
- premier Rosji prosi o zwolnienie z obozu w st. Kiejkutach czytelników forum krzyż i oferuje im azyl na terytorium Federacji Rosyjskiej,
- osiadam w Kaliningradzie i płacę podatek 13% ; reaktywujemy forum krzyż na serwerach rosyjskich, organizujemy zrzuty mszałów,przerzucamy xsięży przez zieloną granicę dla podziemia,
- przewodnicząca KEP-u z małżonką rzuca klątwę na emigrantów