(pisząc o instytutach ED nie mam na myśli "Piotrusi" - ci są oswojeni bo birytualni)
A o co chodzi z tym birytualizmem? Można prosić o wyjaśnienie, bo nigdy nie spotkałem księdza FSSP birytualisty? Gdzie tacy są?
Cytat: Regiomontanus w Sierpnia 31, 2019, 03:25:23 amA o co chodzi z tym birytualizmem? Można prosić o wyjaśnienie, bo nigdy nie spotkałem księdza FSSP birytualisty? Gdzie tacy są?Chyba x. Grygiel koncelebruje z abp-em krakowskim Mszę Krzyżma w Wlk. Czwartek - ale jeśli teraz pisze nieprawdę proszę mnie poprawić to usunę ten wpis.
Ks. Wojciech jest powszechnie lubiany w Krakowie i tym wygrywa z cudakami, którzy dali się utopić w piusackiej głupocie* nie mającej na celu promować tradycjonalizmu jako ruchu masowego a jako ruch elitarny i pseudointeligencki.
Ksiądz Olewiński też uczestniczył we Mszy Krzyżma w Wielki Czwartek z Kardynałem Glempem ale czy to jest birytualizm?
Cytat: konzeb30 w Sierpnia 31, 2019, 15:15:55 pmKs. Wojciech jest powszechnie lubiany w Krakowie i tym wygrywa z cudakami, którzy dali się utopić w piusackiej głupocie* nie mającej na celu promować tradycjonalizmu jako ruchu masowego a jako ruch elitarny i pseudointeligencki.To jest Pańska diagnoza co FSSPX w Krakowie, w Polsce czy w ogóle?
Ks. Wojciech jest powszechnie lubiany w Krakowie
Samo FSSPX nie jest tylko problemem, lefebvryzm to ruch ideologiczny dotykający nie tylko inne tradi instytuty, ale i zwykłych wiernych.
https://disputationes-theologicae.blogspot.com/2019/09/libp-e-finito-nelle-mani-della-tfp.html?m=1Jak widać w IPN jest jeszcze śmieszniej ,niż myślałem. A bedzie jeszcze śmieszniej.
Co ze Świętkiem, Markiewiczem i Załęskim?