Cytat: jotef w Maja 09, 2020, 01:01:29 amPrzekład Ks. Wujka jest w mojej ocenie staranny w stosunku do tekstu źródłowego - w przeciwieństwie do nowoczesnych przekładów, jak BT, BP, BE itp. Przede wszystkim, przekład Wujka opiera się na INNYM tekście źródłowym niż przekłady współczesne.
Przekład Ks. Wujka jest w mojej ocenie staranny w stosunku do tekstu źródłowego - w przeciwieństwie do nowoczesnych przekładów, jak BT, BP, BE itp.
Ale, popełnię grzech pychy i pochwalę się jeszcze że "od dechy do dechy" przeczytałem BIBLIA SACRA vulgatae editionis Sixti V Pont.Max iussu recognita. Miodzio i często tam zaglądam, zwłaszcza do psalmów.
Czy ktoś z Państwa czytał, zna, poleca, odradza?https://allegro.pl/oferta/msza-swieta-w-nadzwyczajnej-formie-rytu-rzymskiego-9149435318
Znalazłem Biblię w przekładzie Wujka UWSPÓŁCZEŚNIONYM. Co ciekawe, na stronie Jezuitów. O tym przekładzie czytamy tam:"Trzeci rodzaj transkrypcji („C”) to próba uwspółcześnienia przekładu wujkowego metodą drobnych korekt słownikowych bądź stylistycznych, nie zawsze trafnych, czasem psujących jakość, niemniej ułatwiających odbiór tekstu czytelnikowi nieoswojonemu z szesnastowieczną polszczyzną: Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu przekładzie ks. Jakuba Wujka, tekst poprawili: Stanisław Styś SI (Stary Testament) i Władysław Lohn SI (Nowy Testament), Kraków 1962 [.PDF] 11MB".Przekład Ks. Wujka jest w mojej ocenie staranny w stosunku do tekstu źródłowego - w przeciwieństwie do nowoczesnych przekładów, jak BT, BP, BE itp. Spośród polskich tłumaczeń właśnie Wujek zasługuje na największe zaufanie. Oto link do przekładu Ks. Wujka w transkrypcji typu "C": www.madel.jezuici.pl/biblia/Biblia-Wujka-C.pdf
Kiko Argüello: "upadek okruchów Hostii na ziemię nie powinien nikogo niepokoić: Takiej kwestii, jak jakieś okruchy lub rzeczy tego typu, po prostu nie ma..." Piacenza s. 329
Odkryj głębię jego prorockiego nauczania!To bardzo osobista książka Benedykta XVI, który u kresu życia zaczął porządkować liczne swoje wypowiedzi i pisma z czasu, kiedy był już papieżem emerytem. Czytelnik znajdzie tu, oprócz szeregu niepublikowanych jeszcze tekstów papieża Benedykta, również te znane, jednak poszerzone i duchowo pogłębione przez samego autora. Stanowią one jego prawdziwy testament duchowy.Nie chcę już niczego wydawać za życia. Wściekłość wrogich mi środowisk w Niemczech jest tak silna, że pojawienie się w druku jakiegokolwiek mojego słowa wywołuje natychmiast z ich strony morderczą wrzawę. Chcę oszczędzić tego sobie i chrześcijaństwu.BENEDYKT XVITa książka jest głosem świadka prawdziwej wiary, który do końca pozostał wierny Prawdzie, a jego ostatnim życzeniem było, aby każdy chrześcijan potrafił o tę Prawdę zawalczyć na nowo.Oto wielkość Benedykta XVI, który może nie ?wyjął z zawiasów? kolejnego po Hunach ?straszliwego tyrana?, ale swoim genialnym nauczaniem poważnie naruszył zawiasy liberalnej ?dyktatury relatywizmu? ? jak tyrana tego zwykł nazywać. Papież emeryt pisze, że Jan Paweł II żył długo po to, by móc obiektywne centrum wiary także subiektywnie przyjąć za swoje i uzdalniać innych do jego przyjęcia.Myślę, że dokładnie z tych powodów Benedykt XVI żył jeszcze dłużej.