jak by się okazało, że nie wiedział co robił....
Niestety...tym gorzej dla niego...on już na Bożym Sądzie...
Oczywiście Paweł VI dementuje te wszystkie potencjalne zagrożenia. Ale pisze o nich, z czego wynika, że jest ich w pełni świadom.
Cytat: Jarod w Czerwca 16, 2009, 06:48:54 amCytat: Dawid w Czerwca 15, 2009, 23:54:31 pmJeśli się nie mylę to chyba chodziło o to, że Tridentina ma tak wielką moc przyciągania, że gdyby była odprawiana na równi z NOM-em to umarłby on śmiercią naturalną i za kilka pokoleń byłby już tylko wspomnieniem. Gdzieś czytałem o tej wypowiedzi, tylko nie pamiętam gdzie Na jakiej podstawie ktos snuje przypuszczenia, ze tridentina wyparłaby NOM? Dlaczego ludzie mieliby wybierac cos trudniejszego? Dlaczego w kosciolach, gdzie jest tridentina, nie jest to najbardziej oblegana Msza? To nie takie proste...znam pobożne kobiety które nie chodzą na Mszę trydencką bo to jest "nowinka" oni wolą jak msza "po staremu się odprawia" czyli w obrządku staropawłowowyszyńskim. Nie idzie ich przekonać i już. Niczego nie mogę zarzucić z osobistej pobożności. Po prostu, na te młodzieżowe łacińskie msze nie chodzą i już. Uważam że kwestia wcale nie jest taka oczywista. Proszę porozmawiać np. z x. Andrzejem Komorowskim i okaże sie ze wcale ludzie tłumami nie przychodzą gdy szanse są równe.
Cytat: Dawid w Czerwca 15, 2009, 23:54:31 pmJeśli się nie mylę to chyba chodziło o to, że Tridentina ma tak wielką moc przyciągania, że gdyby była odprawiana na równi z NOM-em to umarłby on śmiercią naturalną i za kilka pokoleń byłby już tylko wspomnieniem. Gdzieś czytałem o tej wypowiedzi, tylko nie pamiętam gdzie Na jakiej podstawie ktos snuje przypuszczenia, ze tridentina wyparłaby NOM? Dlaczego ludzie mieliby wybierac cos trudniejszego? Dlaczego w kosciolach, gdzie jest tridentina, nie jest to najbardziej oblegana Msza? To nie takie proste...
Jeśli się nie mylę to chyba chodziło o to, że Tridentina ma tak wielką moc przyciągania, że gdyby była odprawiana na równi z NOM-em to umarłby on śmiercią naturalną i za kilka pokoleń byłby już tylko wspomnieniem. Gdzieś czytałem o tej wypowiedzi, tylko nie pamiętam gdzie
Atak wciąż trwa.CytujBp Jaschke: Bractwo św. Piusa X jawnie kompromituje papieżaKAI/jad[/color
Bp Jaschke: Bractwo św. Piusa X jawnie kompromituje papieżaKAI/jad[/color
No wlasnie czekam na to, aby ktos mnie przekonal na konkretnym przykladzie, ze tridentina jest w stanie wyprzec NOM. Na razie nie widzialem nigdzie czegos takiego. Mozna to tlumaczyc nierownymi szansami, ale ja to po prostu tlumacze to tym, ze ludzie zawsze wybiora prostsza opcje, zwlaszcza jesli ona jest popierana przez autorytety religijne - proboszcz, biskup.
Co do Rososzycy Panie Szkielet to podobno sami parafianie byli bardzo zainteresowani. Więc jak wypali z Kaliszem to i oni uderzą do Kurii.
...Prosze wybaczyc, ze uzyje analogii do polityki, sila rzeczy bardzo uproszczonej. Gdyby w 1989 r. w wyborach w Polsce wystartowala partia z takim programem jak PiS, to by zdobyla ulamek procenta glosow. (...) Pamietam z wlasnego doswiadczenia, ze slowo "prawica" brzmialo wowczas jak dzis "nazista". Powiedziec o sobie "jestem konserwatysta" bylo znakiem tak wielkiej odwagi cywilnej, ze dzis mlodziaki z forum nie sa w stanie sobie tego wyobrazic. Dzis te nazwy sa calkowice neutralne, a partia prawicowa jest w stanie zebrac 20, 30 czy 40 %...
Dlatego ks.dr Kwiatkowski tak szalał.
A od kiedy mamy Summorum Pontificum? Potrzebny jest czas na powrót do normalności. To nie będzie rok, dwa i pewnie nawet nie 20 lat, tylko kilka pokoleń. A Pan chce od razu przykłady.