Gorzej tylko jak taki Abp.Zollitsch "miotnie" ekskomuniką powtórnie
Ciekawe ilu prezbiterów ze swojej diecezji ordynował Ekscelencja w tym roku? 0,003 ?
porównanie nie jest uczciwe, bo do seminarium diecezjalnego rekrutują się chętni zazwyczaj z jednej diecezji a do Zaithofen z ilu krajów? Jak na FSSPX to na prawdę bardzo mało...
No to porownajmy uczciwiej : wg. statystyk organizacji "Pokoj liturgiczny" w nastepnym roku szkolnym jeden francuski kleryk na czterech bedzie w rycie tradycyjnym. Wliczamy z jednej strony powolania ok. setki francuskich diecezji, a z drugiej Francuzow w Courtalain, Flavigny, Ecône i Wigratzbad oraz klerykow w seminariach diecezjalnych przgotowujacych sie do odprawiania wylacznie w rycie tradycyjnym (np. 15 na 50 seminarzystow w Tulonie). Juz dzis tradycjonalisci wszelkich obediencji waza tyle ile trzy-cztrey srednie francuskie diecezje.
Obilo mi sie o uszy, ze na pielgrzymce z Chartres do Paryza zglosilo sie b. duzo kandydatow do seminarium. Mam nadzieje, ze w innych instytutach rok 2009/2010 tez bedzie obfity.
A wracajac do adremu to najśmieszniejsze jest to, że epidiskop niemiecki w sumie to nie ma nic do gadania w tej sprawie, bo wyświeceni maja być: Szwajcar, Szwed i Polak :-)
Ale na terenie ich diecezji sa swiecenia. Biskup musi sie zgodzic na swiecenia w swojej diecezji. Co innego gdyby na statku ich wyswiecili
A masz jakieś dokładne statystyki?Bo ja wiem tylko do liczbie kleryków w La Rejahttp://fsspx-sudamerica.org/secciones/galerialectivo.htmli o tym, że na 1 roku w 2 seminariach FSPP było 46 kleryków we wrześniuA co do Niemiec to faktycznie w Zaitkoften mało jest kleryków (koło 20-stu). Kiedyś ks. Anselm narzekał że w jego casach było 2 razy wiecej. To jakiś chyba ogólnniemiecki problem powołań. A wracajac do adremu to najśmieszniejsze jest to, że epidiskop niemiecki w sumie to nie ma nic do gadania w tej sprawie, bo wyświeceni maja być: Szwajcar, Szwed i Polak :-)