Bardzo ciekawy wykład, ale jak już słusznie wypowiadał się jeden z moich kolegów z KAI, kara śmierci stoi jawnie w sprzeczności z koncepcja świętości życia, z którą moim skromnym zdaniem polemizować nie można, gdyż prowadziłoby to do furtek dopuszczających m.in eutanazję.
Pozwolę sobie użyć Pańskiego argumentu : 'kradzież czarnej owcy nie jest w niczym niezgodna z nauką Chrystusa - niech świadczy choćby o tym i to, że była powszechnie praktykowana w czasach życia Naszego Pana - gdyby była niezgodna, na pewno wyraźnie by to powiedział'.
Abstrahując od samej idei tego argumentu, wydaje mi się, że Chrystus wyraźnie mówi o tym, że zabijanie bliźniego jest złe (tak samo jak sądzenie go).
Aby przekonał się Pan, że nie powtarzam mitów, ale fakty polecam książkę "Historia wypraw krzyżowych" - Madden Thomas F. Wojna z islamem, była według nauczania Kościoła wojną sprawiedliwą, a co za tym idzie, zabicie muzułmanina nie pociągało za sobą grzechu.
Jeśli chodzi o odpusty cóż, źródeł historycznych rzeczywiście nie mam, ale mogę poszukać, jestem przekonany, że dokopię się do takich faktów (na co wskazuje zachowanie tzw. 'półźródeł' - wikipedii i innych stron internetowych).
Czy kara śmierci jest zgodna z nauką Chrystusa?
odbieranie komukolwiek życia, zgodnie z dekalogiem jest grzechem i nie należy tego robić bez względu na okoliczności.
Kwestia jak powiedziałem trudna, Pan zaś rozumiem nie ma wątpliwości w tej kwestii?
Jest to sprzeczne z dekalogiem, proszę nie powoływać się na 'nie morduj' [eire00], bo takim tropem dojdziemy do interpretacji, do której doszli żydzi, a mianowicie 'nie zabijaj' -> 'nie zabijaj innych żydów'. Chciałbym przypomnieć, że na przestrzeni wieków tak było to rozumiane, świat jednak się zmienia.Nie posunąłbym się też tak daleko, aby stwierdzać, że Bóg pozwalał na stosowanie kary śmierci. Bóg dał nam wolną wolę.
39 Jeden ze złoczyńców, których [tam] powieszono, urągał Mu: «Czy Ty nie jesteś Mesjaszem? Wybaw więc siebie i nas». 40 Lecz drugi, karcąc go, rzekł: «Ty nawet Boga się nie boisz, chociaż tę samą karę ponosisz? 41 My przecież - sprawiedliwie, odbieramy bowiem słuszną karę za nasze uczynki, ale On nic złego nie uczynił». 42 I dodał: «Jezu, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa». 43 Jezus mu odpowiedział: «Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju».
3 Albowiem rządzący nie są postrachem dla uczynku dobrego, ale dla złego. A chcesz nie bać się władzy? Czyń dobrze, a otrzymasz od niej pochwałę. 4 Jest ona bowiem dla ciebie narzędziem Boga, [prowadzącym] ku dobremu. Jeżeli jednak czynisz źle, lękaj się, bo nie na próżno nosi miecz. Jest bowiem narzędziem Boga do wymierzenia sprawiedliwej kary temu, który czyni źle.