No tak, ale ....Ile jest na świecie kościołów gdzie jest tylko odprawiana msza trydencka?MalutkoA jeśli w pozostałych kościołach gdzie jest tylko NOM nie ma Pana Jezusa w Najświętszym Sakramencie?Trudno mi w to uwierzyćCzyżby tylko w Warszawie Pan Jezus był obecny w Najświętszym Sakramencie w Radości i u św. Klemensa (ale tu jest i NOM i KRR)?Nie sposób w to uwierzyć,
Czyżby tylko w Warszawie Pan Jezus był obecny w Najświętszym Sakramencie w Radości i u św. Klemensa (ale tu jest i NOM i KRR)?Nie sposób w to uwierzyć,
Cytat: AnikaNowak w Lipca 13, 2015, 17:43:59 pmOdkąd doświadczyłam Mszy Wszechczasów, ustanowionej przez Ojca Św. Pawła V dawno, dawno temu a której to nie wolno "robić" żadnej krzywdy, doszłam do poniższego wniosku:To, co Pani napisała, to są poważne zarzuty. Myślę jednak , że po Mszy Pawła V są to wnioski jak najbardziej uprawione.
Odkąd doświadczyłam Mszy Wszechczasów, ustanowionej przez Ojca Św. Pawła V dawno, dawno temu a której to nie wolno "robić" żadnej krzywdy, doszłam do poniższego wniosku:
Poza tym sformułowanie cytowane w moim poprzednim poście (Msza Pawła V...) może świadczyć, że ktoś robi sobie jaja.
Jakiego nicka miała tam Kuleżanka?
Cytat: sm w Lipca 13, 2015, 20:32:45 pmPoza tym sformułowanie cytowane w moim poprzednim poście (Msza Pawła V...) może świadczyć, że ktoś robi sobie jaja.Cytat: Krusejder w Lipca 09, 2015, 16:02:22 pmJakiego nicka miała tam Kuleżanka?Głoś?
Cytat: Andrzej75 w Lipca 13, 2015, 21:19:13 pmCytat: sm w Lipca 13, 2015, 20:32:45 pmPoza tym sformułowanie cytowane w moim poprzednim poście (Msza Pawła V...) może świadczyć, że ktoś robi sobie jaja.Cytat: Krusejder w Lipca 09, 2015, 16:02:22 pmJakiego nicka miała tam Kuleżanka?Głoś?Więc i tutaj podobnie jak na FR .....
Trochę nawiązując do dyskusji, która wywiązała się powyżej:Odkąd doświadczyłam Mszy Wszechczasów, ustanowionej przez Ojca Św. Pawła V dawno, dawno temu a której to nie wolno "robić" żadnej krzywdy, doszłam do poniższego wniosku:W tabernakulach, które stoją w kościołach, gdzie odprawia się jedynie novusy ... nie mieszka Pan Jezus!Bo jakże może On być obecny pośród tych, którzy - nie dopuszczam możliwości jakiejkolwiek nieświadomości pośród kleru współczesnego - niszczą To, co jest ustanowione by nie zmieniać???! Ludzie powiadają, że jeśli kapłan szczerze wierzy w obecność przy konsekracji itd., co za różnica?!To już nie jest Msza św. tylko zamiennik, który zastąpił Istotę Mszy św.!!!!Stąd nie potrafię zgiąć kolan przy ... wakacyjnych wizytach w różnych kościołach i nie potrafię (już) traktować mężczyzn w koloratkach, którzy celebrują novusy jako księży katolickich.A teraz liczę, na rzeczowe ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi i nie wylewanie na mnie swojego oburzenia.Bóg zapłać.
..... a trzecim kryterium: intencja! Jak to z ta intencja jest nikt nie wie. Wie natomiast, że jeśli kapłan niegodnie czyni swoja posługę, to potrafi również niegodnie odprawiać mszę. A wtedy ...Napiszę raz jeszcze: to lata mojego uczestnictwa we mszach i spotkaniach/rozmowach z nowoczesnymi "księżmi" poskutkowały tym, o czym piszę.A czy sakramenty novusowe ważne dla kapłanów Bractwa? Chyba jednak nie. Żaden ze znanych mi kapłanów, a poza polskimi znam posługujących na Zachodzie, nie uważa nowusa za Mszę Świętą!!!! Tylko za novus ordo missae. A to, zdaje się, różnica, prawda?