A o co chodzi z tym Sykstusem V bo nie wiem.
No i wot sedecka konsekwencja.Co się dziwić, że nie jesteście wiarygodni.Tylko Broń Boże niech Pan nie potraktuje tego jako zachętę do nieklękania. Po mojemu to klękanie to może być ratunek dla Pana.
„Troszkę konsekwencji, do pioruna, szanowne Panie i Panowie lefebryści! Troszeńkę konsekwencji”, uznajecie za papieży JP2 i BXVI, a cały czas kręcicie nosem na to co robili/robią albo mówili/mówią. Zdaje się, że ostatnio nawet prowadzicie z obecnym „papieżem” debaty teologiczne dotyczące spraw wiary. Macie problemy z „akceptacją Soboru Watykańskiego II oraz posoborowego nauczania papieży”? Jak to? Skoro uznajecie oba za katolickie to jakie macie z nimi problemy??? Nie wiecie, że dla katolika skoro „Roma locuta”, to „causa finita”?.....„Troszkę konsekwencji, do pioruna... Troszeńkę konsekwencji”
Myśli Pan, że oni nie wiedzą? Przypuszczam, że codziennie w ramach utwierdzania się w sedewakantyzmie analizują dogłębnie wszystkie numery ZW podkreślając czerwonym flamastrem PXowskie błędy.
Skoro zebrało się nam na wypominki - to i ja dołożę swoje stare pytanie: Proszę podać zdanie heretyckie, przez które każdy z "posoborowych papieży" (oraz Jan XXIII) utracili urząd - wraz ze zdaniem potępiającym z Magisterium - abym zobaczył ową herezję.
Cytat: Szmulka w Czerwca 16, 2009, 11:56:39 amMyśli Pan, że oni nie wiedzą? Przypuszczam, że codziennie w ramach utwierdzania się w sedewakantyzmie analizują dogłębnie wszystkie numery ZW podkreślając czerwonym flamastrem PXowskie błędy.Nie wiem Pani Szmulko Droga jak czynią to nasi "forumowi oni", wiem, że taki JE.Bp.Donald Sunborn to ma po prostu manię prześladowczą na punkcie FSSPX i w zasadzie niczym innym się nie para w swej publicystyce, jak tylko "analizami" postaw FSSPX, relacjami z Benedyktem XVI oraz rozmowami doktrynalnymi. Widać to gołym okiem. Zaś cóż..."Wielki Stomatolog" JE.Ks.Bp. Olivier Oravec to już jest raczej "samotna wyspa"...
Rozumiem, że od tej pory Pan Tata będzie pisał o biskupie Korecu jako "Wielkim Śmieciarzu" albo "Wielkim Zamiataczu Ulic"...
Cytat: siloam w Czerwca 15, 2009, 20:47:11 pmPrzypadek Sykstusa V chociażby.A o co chodzi z tym Sykstusem V bo nie wiem.Radek Buczyński
Przypadek Sykstusa V chociażby.
Cytat: TKN w Czerwca 16, 2009, 11:19:24 amPrawdopodobnie Panu Siloam chodzi o bullę Aeternus Ille i własny przekład Pisma Św., którego Sykstus V dokonał.Cytat: Kamil w Czerwca 16, 2009, 12:54:42 pmDokonał własnego przekładu Pisma Świętego, ale dowcip polegał na tym, że wiele z niego wykreślił, sporo też dodał i pozmieniał. Tak aby pasowało do jego wizji i koncepcji. I ogłosił to chyba jedynym obowiązującym przekładem. Po jego śmierci wszystkie egzemplarze wycofano z obrotu. A kurat to znam. Myślałem, że coś nowego się pojawi czego nie znam.Tylko nie wiem co to ma wspólnego z tymi błędami o których pisał Pan Siloam.Sprawa została załatwiona zaraz po śmierci. Tym bardziej, że wydanie tego przekładu nastapiło przed śmiercią Sykstusa V.Nawet przy próbie zdyskretowania nieomylności papieskiej podczas soboru watykańskiego I to nie było podnoszone. Jedynie podnoszono z jego encykili pozwolenie na czytanie Biblii, które zniosł jeden z Piusów ponad 200 lat pożniej.Radek Buczyński
Prawdopodobnie Panu Siloam chodzi o bullę Aeternus Ille i własny przekład Pisma Św., którego Sykstus V dokonał.
Dokonał własnego przekładu Pisma Świętego, ale dowcip polegał na tym, że wiele z niego wykreślił, sporo też dodał i pozmieniał. Tak aby pasowało do jego wizji i koncepcji. I ogłosił to chyba jedynym obowiązującym przekładem. Po jego śmierci wszystkie egzemplarze wycofano z obrotu.
Oj, teraz to Pan Kolega "dołożył" do pieca... zaraz się zacznie...
Mam nadzieję, że to xiądz wyprostuję. Chyba, że jest to prawda.Trochę mnie to interesowało, ale nie znalazłem o tym innych informacji.Radek Buczyński