Jak nazywa się ten arcyłobuz?Powiedzmy to na fk. Google zawsze wyrzuci, skoro nie ma wyrzutów sumienia.
Ale poczucie humoru posoboruchów we Francji i w Polsce podobne. W Poznaniu abp "Łaskawca" pozwolił swego czasu na Tridentinę w kaplicy szpitala psychiatrycznego. Wejście do kaplicy prowadziło przez salę chorych. Sprawdzano listę i dokumenty.
Panie Rysiu, nie tylko nie jestem pewny o którego księdza już chodziło, a może nawet Szymona Bańke. Mnie uderzył fakt odmowy, a mniej osoba księdza którego to dotyczyło, dlatego pamietam sytuacje. W informacji jaką pozyskałem nie wymieniono nazwiska biskupa ani diecezji tylko tyle, że proboszcz w ostatniej chwili sie wycofał i uroczystośc przeniesiono do sadu czy ogródka. Dodano, że proboszcz sie wycofał w wyniku nacisków lokalnego biskupa.
Na dodatek wikariusz generalny, bp. Zdzisław Fortuniak, nie omieszkał przekazać celebransowi listy osób, które podpisały petycję i przez to były „uprawnione” do słuchania Mszy św. Ks. Chwiłkowski zachował jednak zdrowy rozsądek i nie sprawdzał owej „listy obecności”, apelując jedynie o to, by liczba obecnych wiernych znacząco nie przekroczyła liczby sygnatariuszy petycji.
„Wielkoduszność” rządcy archidiecezji sprawiła również, że miejscem celebracji „indultowych” Mszy św. uczyniono wewnętrzną kaplicę prowadzonego przez siostry serafitki domu pomocy społecznej dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej umysłowo – wiernym przemierzającym w drodze do kaplicy kolejne sale i korytarze ośrodka trudno było wyzbyć się wrażenia, iż są tam intruzami zakłócającymi domowy mir.
Na mocy decyzji abp. Stanisława Budzika, we wszystkich kościołach na terenie archidiecezji lubelskiej obowiązuje zakaz wykonywania muzyki o charakterze świeckim. Metropolita Lubelski w swoim zarządzeniu powołuje się na Kongregację Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów i podkreśla, że „wierni mają prawo, aby władza kościelna sprawowała kierownictwo nad świętą liturgią, by liturgia nie była postrzegana jako prywatna własność kogokolwiek, ani samego celebransa, ani wspólnoty, w której sprawuje się sakramenty” – tłumaczy arcybiskup.Read more: https://www.pch24.pl/abp-budzik--podczas-celebracji-w-kosciolach--mozna-wykonywac-wylacznie-utwory-liturgiczne,74150,i.html#ixzz6aCaHBAP9