Spowiedź księdza:https://www.youtube.com/watch?v=s66prKX06PYWarto zwrócić uwagę na odpowiedź na pytanie "na co ksiądz wydaje pieniądze". Nie zauważyłem tam żadnych dóbr kultury, na przykład książek, szczególnie duchowych.EDIT:A tutaj odcinek rekolekcji dla młodzieży, pod koniec którego ksiądz ogłasza konkurs na odgadnięcie, jaka wódka znajduje się w butelce. Nagrodą będzie sto złotych, które duchowny poleca wydać na alkohol dla jakiegoś bezdomnego. Nie wierzę, czy świat naprawdę aż tak zgłupiał?https://www.youtube.com/watch?v=82v2fscnUH8
Parafialny wikary "na kolędzie" wymieniał się z Nami polecanymi filmami. My jemu "Going My Way", w którym gra świetny Bing Crosby a on nam "Botox" Vegi a zwłaszcza "przezabawną pierwszą scenę, którą koniecznie musimy zobaczyć".Dla tych co nie widzieli (ja nie widziałem ale pierwszą scenę zweryfikowałem z ciekawości) pierwsza scena to scena, w której kobieta kopulująca z psem jest przyłapywana przez ojca (w dużym skrócie).Gdybym wiedział co to za scena kiedy nam ją proponował, to chyba by w gębę dostał za proponowanie mojej małżonce takich świństw. Ksienrza Żondzom - można śmiało napisać!
Proboszcz to przewodnik duchowy, czy animator kulturalny?Dlatego pytam, od jakiej roboty powinien być proboszcz parafii? 😋
Gdy zarządzeniem Rady Ministrów wprowadzono zakaz obecności w kościołach powyżej 5 osób, kler krytykował przepis, ale wykonywał - nieraz aż do perfekcji, zamykając bramę wejściową na kłódkę, po wejściu tej "piątki" do kościoła.Teraz dopuszczona jest obecność dowolnej ilości osób, należy tylko mieć maseczkę na twarzy, lub zachowywać odległość 2m między osobami obok siebie.Ale zdarzają się proboszczowie, którzy chcą być "świętszymi od papieża" i wypraszają z wnętrza kościoła osoby bez maseczek. A przecież rozporządzenia ministerialne uwzględnia osoby, które ze względów zdrowotnych nie mogą maseczek nosić i nie muszą przedstawiać zaświadczeń o stanie zdrowia.Znam kościół, w którym specjalnie założono nagłośnienie na zewnątrz kościoła, a proboszcz wyprasza wiernych bez maseczek "pod chmurkę".Wychodzi na to, że nie doczytał się dokładnie, co rozporządzenie zaleca, a ważniejsze dla niego jest: "bo MI-SIE tak podoba" 😁A miłość bliźniego jak się ma do takiego zachowania proboszcza 🤔
Dostałem informację (...) wyznaczyło nas i ministrantów do pompek w ramach jakiegoś "czalendżu cośtam - cośtam". Cel bardzo szczytny, charytatwyny "na Wojtusia". (...) po 5 zł czy ileś tam (i nie wiem czy od pompki, czy od osoby, czy jak to działa). Pewnie więcej bym wiedział jakby miał fejsbuka (...)To nawet nie jest nowa wiosna Kościoła posoborowego, to raczej zwykła wiosna odreagowywany po kwarantannach i obostrzeniach.
I ma Ksiądz rację - to nie ma nic wspólnego z nową wiosną Kościoła, bo i z Kościołem nie miało z założenia nic wspólnego, a ze strażą pożarną.
regularny Novus w języku Hitlera.
Cytat: rysio w Lipca 30, 2020, 23:16:37 pm regularny Novus w języku Hitlera....jezyku Ratzingera, swietaj Marii Katarzyny Kasper, sw. Arnolad Janssena i w koncu sw. Bruno, zalozyciela Kartuzow.