Niestety wg prawa kanonicznego jakakolwiek msza swieta sprawowana w sobote wieczor spelnia niedzielny obowiazek: Nakazowi uczestniczenia we Mszy Świętej czyni zadość ten, kto bierze w niej udział, gdziekolwiek jest odprawiana w obrządku katolickim, bądź w sam dzień świąteczny, bądź też wieczorem dnia poprzedzającego KPK kan. 1248. Niestety prawo kanoniczne nie mowi nic o okolicznosciach, wiec de facto kazdy katolik moze spelnic niedzielny obowiazek na mszy w sobote wieczor, nawet jesli nie ma ZADNYCH przeszkod, zeby uczestniczyc w niedzielnej liturgii.
2. problem odprawiania mszy z niedzielnego formularza w sobote, czego robic nie trzeba
....Hmmm, chce Pan powiedziec, ze nie szly na msze rano?.... Tak proszę księdza. Nie szły rano, bo doiły krowy o tej porze. Z wielką ulgą przyjęto zmiane przepisów i wprowadzenie popołudniowej Mszy. W mojej parafii popołudniowa Msza zastąpiła nieszpory.
Panowie, litości... Czy wiecie, kiedy się doi krowy? Krowy muszą być podojone wcześnie rano, przeważnie przed siódmą albo nawet wcześniej już jest po porannym dojeniu.
Pan znasz troche życie panie Regiomontanus, czy tylko wakacje u babci tak z doskoku?
W mojej parafii popołudniowa Msza zastąpiła nieszpory.
W całym świecie popołudniowe msze zastąpiły nieszpory.
A propos nieszporów, w tych w których udało mi się uczestniczyć śpiewane były tylko 3 psalmy w tł. Karpińskiego, według nowej LG powinny to być 2 psalmy i 1 kantyk nowotestamentalny, tradycyjnie zaś było 5 psalmów. Więc jak takie parafialne nieszpory mają się do oficjalnego Oficjum?
Czyli u Pana, Panie Regiomontanus nieszpory wystepowały samodzielnie i Mszy popołudniowej nie było, znaczy do lat 90-tych.
Z jakich okolic Pan sie wywodzi?
Skoro Pan z Podhala, to ja sie juz nie dziwie tej kobiecej pobożnosci. Takich rzeczy jak tam, to ja już pózniej nigdzie nie widziałem.
Proszę mieć na uwadze, że w I tomie LG jest rozdział pt. „Psalmy niedzielne i świąteczne”, a w nim rubryka: „Poniższych psalmów w przekładzie Karpińskiego wolno używać w Nieszporach odprawianych z ludem. Zamiast pieśni można dobrać jeden z psalmów świątecznych”. (Te psalmy świąteczne to 113, 117, 122, 127, 147 B). Tak samo podano tradycyjny wierszowany Magnificat oraz pieśni zastępujące hymny na poszczególne okresy liturgiczne.
Eeee proboszcz NIE JEST jakąś expozyturą biskupa lecz kapłanem i rządcą danej wspólnoty zwanej parafją.
Wigilia paschalna bez ognia. Dobre sobie.Przypominam że nocne obchodzenie wielkiej soboty to późny modernizm.
Po pierwsze w katolickiej tradycji
Wieksze swieta mialy wigilie, ktore przeciez tez byly odprawiane rano (choc zapewne pierwotnie moglo to byc wieczorem, ale nie jestem ekspertem).
Ale zwyczajne niedziele nie mialy za kazdym razem wigilii - wigilia w liturgicznym znaczeniu byla bardziej wyjatkiem, ktory podkreslal znaczenie nadzwyczajnych swiat, nie norma.