Mi chodziło o ...
Czy Ameryka Łacińska odnowi Kościół katolicki? (ciach)Protestantyzm w pełnym wydaniu...
Cytat: szkielet w Lipca 25, 2013, 18:03:49 pmCzy Ameryka Łacińska odnowi Kościół katolicki? (ciach)Protestantyzm w pełnym wydaniu...Jestem zaskoczony, że tak dużo mówi się o odnowie i powrocie siły Kościoła dzięki Ameryce (czy nawet Afryce). Z wypowiedzi i świadectw księży misjonarzy, które czytałem, wynika raczej, że jest jak wszędzie na świecie, albo gorzej. Katolicyzm jest wymieszany z pogańskimi obrzędami, narko-sektami i innymi protestanckimi anomaliami. Nauka Kościoła dotycząca moralności, obyczajowości, związków małżeńskich i wychowywania dzieci jest w pełni realizowana przez nielicznych (zapewne jaki w Polsce, może 10% tych, którzy na Msze Św. niedzielne chodzą). Ogromne dysproporcje w poziomie i jakości życia na wszystkich szczeblach nie popychają ludzi do szukania ucieczki w Bogu i Kościele Katolickim. Świadomość religijna w katolickiej (?) Brazylii bazuje na emocjach i uczuciach, nie idzie w parze z nauką i doktryną Kościoła. Do Kościoła przyciąga bardziej jego posługa charytatywna, niż sakramentalna i duchowa. Ksiądz z Ekwadoru, który mówił swoje świadectwo kilka miesięcy temu w mojej parafii, jest kimś w rodzaju samotnego wojownika, który próbuje wyjaśnić tamtejszej ludności, że rozwody są niedopuszczalne, małżeństwa powinny być świadome, a mężczyźni powinni walczyć ze swoją brutalnością i nie mogą wykorzystywać kobiet.Powiedziałbym, że Kościół czy to w Ameryce Południowej czy w Europie, potrzebuje silnych, zorganizowanych grup radykalnych i niezachwianych w wierze misjonarzy, głoszących Ewangelię, a posługa charytatywna powinna być na dalszym miejscu.
http://www.fakt.pl/Ksiadz-kaze-sie-modlic-za-pieniadze,artykuly,227621,1.htmlCzy to zwykła chciwość, czy już herezja? W kościele w Proszowicach niedaleko Krakowa, obok ołtarza Matki Bożej pojawiła się... maszynka do modlenia. Maszyna z napisem „Módl się za nami" błyska światełkami po wrzuceniu monety. Im więcej drobnych wrzucimy, tym więcej łask ponoć możemy zyskać!
– Na jednym z kazań proboszcz powiedział, że jeśli nie będziemy dawać datków na kościół, to przejedzie czołgiem i zrówna Proszowice z ziemią – relacjonują zastraszeni ludzie.
A ja z rozrzewnieniem wspominam dziecięce lata. kiedy wrzucałem monety do skarbonki przy bożonarodzeniowej szopce.Na skarbonce klęczał murzynek i kiedy się wrzuciło - kiwał główką!
Dziś byłem na obiedzie w szkole po konferencji nauczycieli i zahaczono w rozmowach o.... maszunkę do pieniędzy w kościele :/