No i jeszcze słynne pytanie, co to są te "jakoimy"?
Poniżej znajduje sie link do kolędy nagranej w nowo powstającej Parafii JPII w Warszawie, której budowę powierzono "neokatechumenatowi. Ale nie o to tu chodzi. Otóż proboszcz tej parafii długo był na bliskim wschodzie. Teraz nagano w tej parafii kolędę ze zmienionymi słowami z udziałem scholi dziecięcej. Ciekaw jestem Waszych odczuć bo ja mam mieszane odczucia....https://www.youtube.com/watch?v=_3W-3KtdZK4
Ktoś napisał pod filmikiem: Chór dziecięcy parafii JP2 na Bemowie śpiewa kolędę dla chrześcijańskich (i nie tylko) dzieci syryjskich. Nie wiem, może i dobra by była taka przeróbka do pośpiewania sobie poza mszą, ale słyszymy dzwonek, msza się zaczyna taką kolędą-songiem dla chrześcijańskich (i nie tylko) dzieci syryjskich. Tu ma być uwielbienie i śpiew dla Boga, dla Dzieciątka Jezus.
@ PuniekCo tu było do montowania? i po jakiej Mszy? Widać ludzie wchodzą do kościoła i za chwilę słychać dzwoneczek na rozpoczęcie Mszy i zaczynają tą przerobioną kolędą. Pisać to mogą teraz różnie i dopisali sobie na fb, że to montaż.Widać na wprost księdza w ornacie i po prawo palące się świece na ołtarzu.
Ta kolęda także i w tradycyjnej wersji za bardzo się na Mszę nie nadaje.
2. Dzisiaj w Betlejem. "I Józef stary Ono pielęgnuje" zmieniono na święty. Świętość Józefa jest oczywista i nie ma potrzeby jej podkreślać. Słowo stary jest słowem nieostrym i niekoniecznie moze oznaczać starca. Dla nastolatki trzydziestolatek będzie "stary".
Cytat: animus60 w Grudnia 29, 2014, 08:16:47 am2. Dzisiaj w Betlejem. "I Józef stary Ono pielęgnuje" zmieniono na święty. Świętość Józefa jest oczywista i nie ma potrzeby jej podkreślać. Słowo stary jest słowem nieostrym i niekoniecznie moze oznaczać starca. Dla nastolatki trzydziestolatek będzie "stary". Co za bzdura. Polecam poczytać: http://abp-fulton-j-sheen.blogspot.com/2012/03/swiety-jozef.html
Przepraszam, że było to nie grzeczne. Mogłem wyrazić inaczej swoją myśl. Można kwestionować słowa księży, biskupów, papieży, świętych, soborów. Ale słów innego forumowicza nie wolno oceniać? Proszę rzeczowo odnieść się do logicznego uzasadnienia z bloga.
Świętość Józefa jest oczywista i nie ma potrzeby jej podkreślać.
Słowo stary jest słowem nieostrym i niekoniecznie moze oznaczać starca. Dla nastolatki trzydziestolatek będzie "stary".
Józef był prawdopodobnie młodym mężczyzną, silnym, męskim, atletycznym, przystojnym, czystym i zdyscyplinowanym; ten typ mężczyzny widzimy czasem, jak pasie owce, pilotuje samolot lub pracuje przy desce jako cieśla. Miast być mężczyzną niezdolnym do miłowania, musiał on płonąć z miłości. Podobnie jak niewiele uznania mielibyśmy dla Matki Najświętszej, jeśli złożyłaby Swoje śluby dziewictwa jako pięćdziesięcioletnia stara panna, niewiele uznania mielibyśmy też dla człowieka, który stał się jej mężem, gdyż był w zaawansowanym wieku.