Cytat: jwk w Kwietnia 17, 2015, 23:05:52 pmWszystko fajnie ale ta tandetna czerwona podszewka nie pasuje do intronizacji zupełnie.Więc jest "git"!
Wszystko fajnie ale ta tandetna czerwona podszewka nie pasuje do intronizacji zupełnie.
A co ja mam wpadać na Piasek i pytać osobiście? Mnie wystarczy co ludzie mówią, udostępniają, a ja mogę posłuchać, jak i każdy. To nie jest stare nagranie tylko z 19 września. A może Pan wyjaśni?
(...)IV. Fałszywe naturalne prawa człowiekaDeklaracja Dignitatis humanae zawiera nieprawdziwe twierdzenie, jakoby ludzie mieli jakieś naturalne prawa w kwestiach religijnych. Do tej pory Tradycja Kościoła jednomyślnie uznawała, że niekatolicy mają naturalne prawo do tego, by władze cywilne nie zmuszały ich do przylgnięcia (ani umysłem, ani poprzez zewnętrzne praktyki) do jednej prawdziwej religii. Są one również uprawnione – przynajmniej w niektórych przypadkach – do tolerowania pewnego zakresu praktyk fałszywej religii na forum publicznym. II Sobór Watykański uznał, że każdy człowiek ma naturalne prawo do tego, by nie być ograniczanym przez władze cywilne w dziedzinie publicznego praktykowania fałszywej religii. Sobór stwierdził, że to naturalne prawo do wolności od przymusu ze strony władz cywilnych jest również prawem obywatelskim. Jedyne ograniczenia tego prawa mogą wynikać z [troski o zachowanie] czysto cywilnego porządku świeckiego społeczeństwa. W ten sposób sobór zobowiązał rządy do zaprzestania dyskryminacji ze względów religijnych oraz do zrównania w prawach prawdziwej i fałszywych religii. Ta nowa doktryna społeczna sprzeciwia się nauczaniu papieża Grzegorza XVI zawartemu w Mirari vos oraz papieża Piusa IX głoszonemu w Quanta cura. Jest ona oparta na fałszywej koncepcji godności człowieka jako czymś czysto ontologicznym, a nie moralnym. Co za tym idzie, konstytucja Gaudium et spes naucza zasady autonomii domeny doczesnej (GS, 36), czyli zaprzecza społecznemu panowaniu Chrystusa, czego nauczał papież Pius XI w Quas primas, i otwiera drzwi do niezależności społeczności doczesnej od przykazań Bożych.
taki czerwonopłaszczowiec był widziany ostatnio w jednej z kaplic FSSPX )
Cytat: CiociaA w Czerwca 02, 2015, 01:28:12 amtaki czerwonopłaszczowiec był widziany ostatnio w jednej z kaplic FSSPX )Ja widziałem kilkunastu "czerwonopłaszczowców" na tradycyjnej Mszy w ramach Motu Proprio, a na zdjęciach również na Mszy u sedeków. O czym to świadczy? O niczym.