Panie Lappiy, dziękuję za Pańską analizę. Uwielbiam Pana czytywać na tym forum Szkoda tylko, że te prognozy rzadko ponoć są trafne - wszak wchodząc na konklawe papieżem, wychodzi się kardynałem. Tak mawiają, prawda?Jedno nazwisko nie pojawia się w mediach głównego nurtu, mam tu na myśli wszelkie onety interie i temu podobne - Pierbattista Pizzaballa. To także i mój ulubiony obecnie kardynał i moje "marzenie" jeśli chodzi o przyszłego papieża. Mielibyśmy papieża o imieniu chrzecielnym Piotr - czyżby właściwy Piotr Rzymianin ?
Jedno nazwisko nie pojawia się w mediach głównego nurtu, mam tu na myśli wszelkie onety interie i temu podobne - Pierbattista Pizzaballa. To także i mój ulubiony obecnie kardynał i moje "marzenie" jeśli chodzi o przyszłego papieża.
[...]Można prosić o rozwinięcie - tzn. dlaczego uważą Pan kard. Pizzaballę za "marzenie"?Rozumiem, że nie jest on wrogiem starej mszy, ale chyba tak naprawdę to nie wiadomo zbyt wiele o jego poglądach.
Można prosić o rozwinięcie - tzn. dlaczego uważą Pan kard. Pizzaballę za "marzenie"?Rozumiem, że nie jest on wrogiem starej mszy, ale chyba tak naprawdę to nie wiadomo zbyt wiele o jego poglądach.
Kim jest nowy arcybiskup poznański?Zbigniew Jan Zieliński, biskup koszalińsko-kołobrzeski, zostanie nowym arcybiskupem diecezji poznańskiej. W środę 19 marca ogłosił to oficjalnie odchodzący na emeryturę dotychczasowy metropolita poznański, abp Stanisław Gądecki.Zbigniew Jan Zieliński urodził się w 1965 r. w Gdańsku. Od 2015 r. pełnił funkcję biskupa pomocniczego archidiecezji gdańskiej, święcenia biskupie Zbigniew Zieliński otrzymał z rąk abpa Sławoja Leszka Głodzia. W 2022 r. został biskupem koadiutorem koszalińsko-kołobrzeskim, w 2023 r. biskupem diecezjalnym koszalińsko-kołobrzeskim od 2023, a w 2024 r. administratorem apostolskim sede vacante archidiecezji szczecińsko-kamieńskiej.- Znam go dobrze i bardzo się cieszę. Okazał się bardzo sprawnym organizatorem i myślę, że będzie najodpowiedniejszą osobą dla naszej archidiecezji poznańskiej - mówił ustępujący arcybiskup o nominacie.Opinia, jaką usłyszeliśmy o nowym arcybiskupie w Gdańsku, to "młody, z frakcji reformatorów, krytykował pedofilię w Kościele, unikał polityki". Jego zawołanie biskupie brzmi Ut unum sint - "Aby byli jedno".Do czasu objęcia urzędu przez nowego biskupa poznańskiego, funkcję administratora apostolskiego diecezji sprawować będzie abp Stanisław Gądecki.