Antiqus_ordo
bywalec
|
|
« dnia: Lipca 09, 2014, 20:22:23 pm » |
|
W ramach obchodów odpustu św. Jadwigi Patronki Śląska, Wrocławskie Środowisko Wiernych Tradycji Łacińskiej, organizuje pielgrzymkę do grobu św. Jadwigi 25 X 2014 r. Wstępny plan pielgrzymki podany będzie na początku września.
Poza aspektami religijnym zależałoby nam na jak najszerszej - może to dziś wyświechtane słowo - integracji i poznaniu się duchownych i świeckich z różnych środowisk w Polsce. Mamy świadomość, że w pewien sposób pielgrzymka skierowana - z racji lokalizacji sanktuarium św. Jadwigi - jest do środowisk z Polski południowo-zachodniej jednak zaproszenie kierujemy do wszystkich wiernych i duchownych związanych z tradycyjna liturgią w Polsce.
W trakcie pielgrzymki mszę odprawi abp senior Marian Gołębiewski.
|
|
|
|
|
|
|
Anna M
|
|
« Odpowiedz #1 dnia: Lipca 10, 2014, 09:55:38 am » |
|
No pacz pan i "lefebrysty" się tam wybierają bo św. Jadwiga Śląska to patronka kaplicy wrocławskiej.
|
|
|
|
|
|
|
konzeb30
rezydent
"O skruchę ? pycha strojna w ornat".
|
|
« Odpowiedz #2 dnia: Lipca 10, 2014, 10:27:14 am » |
|
Jak dla mnie całe środowisko tradycji powinno sobie znaleźć taką Trzebnicę gdzieś w centrum Polski. Moim zdaniem Częstochowa to rzecz droga i i oklepana, zresztą mamy już jedną pielgrzymkę do Częstochowy.
|
|
|
|
|
|
|
Antiqus_ordo
bywalec
|
|
« Odpowiedz #3 dnia: Lipca 10, 2014, 11:41:44 am » |
|
Pewnie, że coś centralnego byłoby optymalne, niemniej południe - nawet Kraków - to de facto 3 godziny drogi. Z centralnej Polski też nie jest to już dzis straszna wyprawa. Poza tym może Niemcy i Czesi też chętnie się włączą:) też o tym myśleliśmy.
|
|
|
|
|
|
|
Kefasz
|
|
« Odpowiedz #4 dnia: Lipca 10, 2014, 13:20:01 pm » |
|
Pielgrzymka do Łodzi
|
|
|
|
Stare jest lepsze Ł5,39 liczne stare książki-> http://chomikuj.pl/PjetjaZ forum amerykańskich tradycjonalistów: Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi. Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
|
|
|
Warmiaczka
|
|
« Odpowiedz #5 dnia: Lipca 10, 2014, 16:54:02 pm » |
|
Jak dla mnie całe środowisko tradycji powinno sobie znaleźć taką Trzebnicę gdzieś w centrum Polski. Moim zdaniem Częstochowa to rzecz droga i i oklepana, zresztą mamy już jedną pielgrzymkę do Częstochowy.
Gietrzwałd.
|
|
|
|
|
|
|
neotomista
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #6 dnia: Lipca 10, 2014, 19:13:11 pm » |
|
Gietrzwałd.
To nie centrum. Ja proponuję Licheń bądź Niepokalanów. Są najbliżej centrum Polski
|
|
|
|
|
|
|
Warmiaczka
|
|
« Odpowiedz #7 dnia: Lipca 10, 2014, 20:49:43 pm » |
|
Gietrzwałd.
To nie centrum. Ja proponuję Licheń bądź Niepokalanów. Są najbliżej centrum Polski
Ale Gietrzwałd jest wyjątkowy (objawienia), a do tego nie został jeszcze zmieniony w religijny supermarket.
|
|
|
|
|
|
|
konzeb30
rezydent
|
|
« Odpowiedz #8 dnia: Lipca 10, 2014, 22:13:56 pm » |
|
W Gietrzwałdzie jest już jedna pielgrzymka w roku. Ja proponuję niezawodny Wielgolas, lub Popowo Kościelne (z MB Popowską która ma w tym roku 350 lat), myślę że Binraf byłby zainteresowany. Choć może by wrócić do Czerwińska. Śliczne miejsce, bazylika.
|
|
|
|
|
|
|
Antiqus_ordo
bywalec
|
|
« Odpowiedz #9 dnia: Lipca 13, 2014, 19:42:33 pm » |
|
Trzebnica też nie stała się religijnym supermarketem a i gospodarze sa bardzo przychylni
|
|
|
|
|
|
|
konzeb30
rezydent
|
|
« Odpowiedz #10 dnia: Lipca 13, 2014, 21:07:49 pm » |
|
A jakie zabytki ♥ Znam, znam te miejsce.
|
|
|
|
|
|
|
szkielet
Moderator
aktywista
Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!
|
|
« Odpowiedz #11 dnia: Lipca 14, 2014, 15:47:16 pm » |
|
Wczoraj miałem okazję wyjątkowo być na NOMie w Bazylice w Trzebnicy. Koncelebra (dwóch xięży) i pierwsze zdziwko: xięża mieli na sobie SKRZYPCE! drugie zdziwko: Kyrie odśpiewane w normalnej formie 3x3x3 trzeciego zdziwko nie było, ale może z czasem się pojawi.
|
|
|
|
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)
Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.
Jezuitów należy skasować
|
|
|
konzeb30
rezydent
|
|
« Odpowiedz #12 dnia: Lipca 14, 2014, 23:05:26 pm » |
|
@szkielet Kolega pokazywał mi zakrystię. Tam po prostu jest za dużo ornatów rzymskich żeby ich nie używać, zresztą są tablice z złota i wiele innych "śmieci". Proboszcz żyjący w czasach za których najbardziej palono ornaty zaczął proboszczować w Trzebnicy w '45 a skończył w latach osiemdziesiątych.
|
|
|
|
|
|
|
Kefasz
|
|
« Odpowiedz #13 dnia: Lipca 17, 2014, 15:05:32 pm » |
|
Proboszcz (...) zaczął proboszczować w Trzebnicy w '45 a skończył w latach osiemdziesiątych.
I o to chodzi!
|
|
|
|
Stare jest lepsze Ł5,39 liczne stare książki-> http://chomikuj.pl/PjetjaZ forum amerykańskich tradycjonalistów: Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi. Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
|
|
|
yoko
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #14 dnia: Lipca 17, 2014, 17:27:31 pm » |
|
A może Osuchowa. Jest w centrum i ciekawym miejscem
|
|