@ Baltazar.Jonasz Roman? To ten od "Fakty i mity". Co pan tu nam podaje? Apage! A może ja sie mylę?
Cytat: Baltazar w Lutego 10, 2009, 11:02:50 amMłodzi nie chcą wstępować do zakonuZa to do Lefebrystów w Europie Zachodniej walą drzwiami i oknami. Dlatego Benedykt XVI zdjął z nich ekskomunikę. SW2 odchodzi w niepamięć.+panie, skąd pan ma te dane?
Młodzi nie chcą wstępować do zakonuZa to do Lefebrystów w Europie Zachodniej walą drzwiami i oknami. Dlatego Benedykt XVI zdjął z nich ekskomunikę. SW2 odchodzi w niepamięć.
Cytat: abenadar w Lutego 10, 2009, 18:04:36 pmCytat: Baltazar w Lutego 10, 2009, 11:02:50 amMłodzi nie chcą wstępować do zakonuZa to do Lefebrystów w Europie Zachodniej walą drzwiami i oknami. Dlatego Benedykt XVI zdjął z nich ekskomunikę. SW2 odchodzi w niepamięć.+panie, skąd pan ma te dane?chodzi mi o zdanie: Za to do Lefebrystów w Europie Zachodniej walą drzwiami i oknam
(inna sprawa, że wydłużyliśmy czas trwania formacji, a i selekcja jest bardziej szczegółowa).
Byłem księdzem.To nie moje wyznanie, tylko tytuł, wspaniałej moim zdaniem książki, napisanej przez autora ukrywającego się pod psełdonimem Roman Jonasz. Już na wstępie autor wyjaśnia, dlaczego nie pisze pod własnym nazwiskiem:
Cytat: Baltazar w Lutego 10, 2009, 17:39:28 pmByłem księdzem.To nie moje wyznanie, tylko tytuł, wspaniałej moim zdaniem książki, napisanej przez autora ukrywającego się pod psełdonimem Roman Jonasz. Już na wstępie autor wyjaśnia, dlaczego nie pisze pod własnym nazwiskiem:Autor widział kiedyś z bliska jakieś semianrium?
Nie powiem (nie mogę) gdzie, kiedy i kto: seminarium/wspólnota zakonna: bmw i homoseksualizm. Jak Ci wyświęceni a wtedy upodleni ludzie mają teraz zachęcać do stanu duchownego, przecież nie będą młodym ludziom życzyć zła.Który ksiądz dzisiaj opowiada, jak było w seminarium? Nieliczni?
Jak jest zatem lepiej? :1. Seminarium stricte zamkniete, kontakt ze swiatem zewntrznym kontrolowany i limitowany.2. Seminarium na wzor amerykanski - klerycy mieszkaja sobie w wynajetych mieszkaniach, studiuja na uniwersytecie teologie, a w budynku seminarium spotykaja sie tylko na niektore modlitwy i niektore wyklady.