[...]Nieźle komentują: Za to do Lefebrystów w Europie Zachodniej walą drzwiami i oknami. Dlatego Benedykt XVI zdjął z nich ekskomunikę. SW2 odchodzi w niepamięć.
Byłem księdzem.To nie moje wyznanie, tylko tytuł, wspaniałej moim zdaniem książki, napisanej przez autora ukrywającego się pod psełdonimem Roman Jonasz. Już na wstępie autor wyjaśnia, dlaczego nie pisze pod własnym nazwiskiem:
Wyżej odniosłem się do diety. Proszę bardzo, w podanym artykule (dziękuję p.luk) znajduję;http://www.omp.lublin.pl/lektury.php?autor=47&artykul=0"Dziś w niektórych bogatych krajach menu wygląda następująco: na śniadanie do wyboru: kawa, czekolada, herbata, mleko, marmolada, bekon, ser, jogurt, chleb i herbatniki; na lunch: antipasto, zupa, przeważnie z dwoma jarzynami, owoce lub deser, chleb i kawa, trochę piwa lub wino. Na podwieczorek: kawa, herbata, mleko, herbatniki i owoce. Na kolację to samo co na lunch, z wyjątkiem antipasto i kawy."Jest wiele innych cennych obserwacji. Lekturę polecam.
Cytat: Baltazar w Lutego 10, 2009, 17:39:28 pm Byłem księdzem.To nie moje wyznanie, tylko tytuł, wspaniałej moim zdaniem książki, napisanej przez autora ukrywającego się pod psełdonimem Roman Jonasz. Już na wstępie autor wyjaśnia, dlaczego nie pisze pod własnym nazwiskiem:Ksiazka z jednej strony jest tendencyjna i majaca na celu zniechecic do Kosciola, ale z drugiej wydaje mi sie na podstawie pewnego doswiadczenia, ze opisywane zjawiska w wiekszosci sa jak najbardziej prawdziwe, o ile autor nie zamienia sie przy okazji w znajacego absolutna prawde mentora, co sie mu czesto zdarza przy komentowaniu pewnych zjawisk i poszukiwaniu ich przyczyn. Przykladowo opis seminarium jest po prostu wzorcowy. Gdyby zamienic slowa "Wloclawek" na miasto, w ktorym sam bylem w seminarium (mimo iz nalezy do najwiekszych w Polsce), nie byloby zadnej roznicy moglbym powiedziec, ze bylo tak samo... I wcale sie z tego powodu nie ciesze Tym bardziej sobie uswiadamiam, ja wiele wsparcia modlitewnego potrzebuja biskupi, ksieza, klerycy i przelozeni seminariow, bo inaczej nie mamy mozliwosci na to wplynac
Eeee tam - szczerze mówiąc wiarygodność tych relacji jest dla mnie niska ze wzgledu na autora.Autor to TW SBcji -do czego sam się przyznał. Z seminarium we Włocławku wyleciał za pedalstwo, a z kapłaństwa za przekręty finasnowe - a w tzw. międzyczasie zdołał zrobić dziecko jakiejś wdowie.
Jonasz Roman? To ten od "Fakty i mity". Co pan tu nam podaje? Apage! A może ja sie mylę?
Młodzi nie chcą wstępować do zakonuZa to do Lefebrystów w Europie Zachodniej walą drzwiami i oknami. Dlatego Benedykt XVI zdjął z nich ekskomunikę. SW2 odchodzi w niepamięć.