Ja nie rozumiem, dlaczego – jeśli już trzeba było kanonizować papieży posoborowych – nie zaczęto od Jana Pawła I?
Pomijając wszystko inne, kanonizacja Jana Pawła II nastąpiła z tych samych przyczyn: mnóstwo ludzi uważało, że jest święty, ponadto wielu wpływowych ludzi bardzo o to zabiegało.
Może cudów by przybyło. Albo ubyło.
Jeśli chodzi o kanonizowalnych papieży - to Pius XII był znacznie lepszym kandydatem niż Paweł VI...
Mnie niepokoi właśnie ten "subityzm" . Tak nagle, w tempie przyśpieszonym. Jakby na łapu-capu.
Remedium na brak swiętości w świecie miała stać się fabryka świętych made in JPII.Nastąpiła nadmierna podaż a w efekcie inflacja. Wartość świętych i "świetych" nowoprodukowanych spadła.
Cytat: Fideliss w Maja 14, 2014, 18:33:32 pm Mnie niepokoi właśnie ten "subityzm" . Tak nagle, w tempie przyśpieszonym. Jakby na łapu-capu.Kanonizacja nie powinna być na pstryk palcem. Kiedyś był wymagany termin min, 50 lat od śmierci kandydata. Chodziło o to, żeby wymarli ludzie, którzy go znali i żeby wytworzył się pewien dystans do jego osoby. Za 50 czy 100 lat spojrzenie na naszą teraźniejszośc będzie zupełnie inne. Być może w tym przypadku efekt formalny byłby ten sam, ale skutki zupełnie rózne.Cytat: rysio w Maja 14, 2014, 19:13:42 pmRemedium na brak swiętości w świecie miała stać się fabryka świętych made in JPII.Nastąpiła nadmierna podaż a w efekcie inflacja. Wartość świętych i "świetych" nowoprodukowanych spadła.Święci "wyprodukowani" przez JPII to święci lokalni, nieznani szerzej w Kosciele. Może też tu zadziałać inne prawo ekonomiczne, że pieniadz gorszy wypiera lepszy.
b) świętych upamiętniano tak że kościoły im budowano, ołtarze a dziś to ani kościołów nowych a jak już to w kółko to samo Popiełuszko, JP2, Faustyna/ Boże miłosierdzie, jakiegoś innego świętego co go jeszcze nie ma w diecezji. Zresztą jak przyjdzie stan zachodni to kościołów już nie zbudujemy nowych... c) do świętych nie ma żadnych nabożeństw, a do nowych to będzie jedna litania i tyle.d) kult się nie rozwija bo i pieśni nie ma. Wikipedia ma nas uczyć o świętych? e) i tak kremówki wszystko zakryją
Ja przypomnę tylko to o czym mawiam zawsze. Kto będzie utrzymywał pomniki Wojtyły po bumie kremówkowym?
...śpiewacy do opłacenia i księża przyjmujący kolekty. Jak się novus* odnowi w duchu Ratzingera to wszyscy zapomną o góralu a zajmą się teologią.
Od ok. rocznika '95 jak młodzież interesuje prawdziwie KK to bez względu na chodzenie na trydenty czy nie, zaczytuje się w Ratzingerze czy innych liturgistach.
Zróbmy to co ks. Trytek i pomódlmy się za Franciszka bo to katolik powinien robić najlepiej.
... pomódlmy się za Franciszka bo to katolik powinien robić najlepiej.