Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 18, 2025, 15:37:38 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233049 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Skrzypce - czy dozwolone na Nowej Mszy?
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Drukuj
Autor Wątek: Skrzypce - czy dozwolone na Nowej Mszy?  (Przeczytany 6042 razy)
Karol Jan
adept
*

« dnia: Kwietnia 10, 2014, 19:34:25 pm »

Czy skrzypce są instrumentem dozwolonym wg przepisów na Nowej Mszy? Jeżeli tak to, czy są jakieś warunki, które muszą być spełnione? Chodzi o Mszę ślubną. Proszę o podanie podstawy prawnej. Z góry dzięki za odpowiedzi.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Kwietnia 11, 2014, 08:38:41 am »

Poza organami wolno używać w liturgii innych instrumentów
z wyjątkiem tych, które są zbyt hałaśliwe lub nawet przeznaczone do
wykonywania współczesnej muzyki rozrywkowej. Wyłącza się z użytku
liturgicznego, zgodnie z tradycją, takie instrumenty, jak fortepian, akordeon, mandolina, gitara elektryczna, perkusja, wibrafon itp

Instrukcja Episkopatu o muzyce liturgicznej.

http://www.oaza.pl/polski/diakonie/liturgiczna/muzlit.pdf

Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Kwietnia 11, 2014, 09:15:13 am »

Skrzypce nie są instrumentem liturgicznym, choć ich użycie w liturgii nie jest zakazane.

Zawsze powtarzam, że większym problemem współczesnej muzyki kościelnej niż niewłaściwy dobór instrumentarium (gitara akustyczna, skrzypce) jest świeckość rytmu, melodii i tekstu pieśni*). Tymi kryteriami należy się kierować przy rozeznaniu, czy dany utwór nadaje się na Mszę. W razie wątpliwości:
1) Jeśli ma Pan kontakt z wykonawcą, zapytać, czy kompozycja posiada aprobatę władzy diecezjalnej do użytku liturgicznego.
2) Jeśli jest Pan autorem/wykonawcą, wystarczy przesłać zapis (nuty, nagrania) do swojej kurii z prośbą o akceptację. Załatwia się to mailem.

*)Osobiście akceptuję schole dziecięce śpiewające pieśni tradycyjne z delikatnym towarzyszeniem gitary.
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Kwietnia 11, 2014, 10:19:52 am »

Bokotemat - w pierwszej chwili - nie doczytawszy do końca posta zrozumiałem, że chodzi o ornat skrzypcowy :D
zdewirtualizować awatary
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Kwietnia 11, 2014, 10:23:04 am »

Co do tematu - to zgadzam się się z Bartkiem i osobiście też akceptuje gitary klasyczne stanowiące podkład chórków, scholek itp śpiewajacych zaaprobowane do użytku liturgicznego pieśni, albo psalm responsoryjny. Dobrze aby grano na nik w sposób klasyczny, a nie akordami.
zdewirtualizować awatary
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #5 dnia: Kwietnia 11, 2014, 11:06:54 am »

Wyłącza się z użytku
liturgicznego, zgodnie z tradycją, takie instrumenty, jak fortepian, akordeon, mandolina, gitara elektryczna, perkusja, wibrafon itp
A to ciekawe, wszak cicha noc powstała w 1818 roku na dwie gitary, akordeon zaś jest instrument wywodzącym się z kościoła. W XIX wieku gdy wymyślono języczki przelotowe w parafjach fundowano fisharmonie, jako instrument tańszy od organu. Zaś w tych kościołach i kaplicach których nie było stać nawet na fisharmonię instrumentem kościelnym vel liturgicznym był bandoneon, harmonia i akordeon.
Fortepian w kościele to coś obrzydliwego.
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #6 dnia: Kwietnia 11, 2014, 12:46:10 pm »

Z tego co pamietam ( a raczej co pamieta moja Żona) Cichą Noc długo nie śpiewano w kościele w czasie Mszy św.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Kwietnia 12, 2014, 01:45:00 am »

Z tego co pamietam ( a raczej co pamieta moja Żona) Cichą Noc długo nie śpiewano w kościele w czasie Mszy św.

Faktycznie, w czasach gdy byłem dzieckiem, to nie przypominam sobie, żeby śpiewano.
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #8 dnia: Kwietnia 19, 2014, 10:23:03 am »

Od kiedy gram w Radości, nie było "Cichej nocy". Tekst polski jest moim zdaniem zbyt pastorałkowy, za mało ma powagi i treści prawdziwie wzniosłych. Mamy za to mnóstwo naszych, własnych polskich kolęd i pastorałek, z których te wystarczy wykorzystać w kościele, których tekst ma jakąś treść pouczającą o Dziewiczym Macierzyństwie Bogurodzicy, o Bóstwie i Wcieleniu Pana Jezusa, o zjawieniu się aniołów, pasterzy, mędrców... Reszta powinna być śpiewana, jednak mamy wystarczająco wiele okazji, aby nawet Cichą noc śpiewać podczas jasełek, przy wigilijnym stole etc

Co do gitary, mandoliny... w niektórych miejscach Hiszpanii grywano na instrumentach z grupy chordofonów szarpanych (jakich, tego dokładnie nie wiem) piosnki nabożne o Najświętszej Panience. Zatem wskazania Konferencji Episkopatu należy rozpatrywać w kontekście terytorium, na którym rządzi ten episkopat.
rysio
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Kwietnia 19, 2014, 16:39:48 pm »

Jesli chodzi o ornat skrzypcowy, odpowiedz brzmi twierdzaco. Trzeba go tylko do NOM-u zalozyc tyl na przod.
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
ms
rezydent

« Odpowiedz #10 dnia: Kwietnia 19, 2014, 17:02:05 pm »

Jesli chodzi o ornat skrzypcowy, odpowiedz brzmi twierdzaco. Trzeba go tylko do NOM-u zalozyc tyl na przod.
Po co? Wystarczy żeby ksiądz ustawił się we właściwym kierunku.
rysio
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Kwietnia 19, 2014, 17:33:53 pm »

Ha!
Pelna zgoda! Ale stanowi to wiekszy teologiczno-psychologiczny orzech do zgryzienia niz cokolwiek innego w posoborowiu.
W benonie o.K odprawial nowusa o12-tej, tylem do tabernakulum -przodem do ludu.
W kaplicy jasnogorskiej , gdzie jest stary oltarz, niektorzy kaplani podczas podniiesienia odwracaja sie twarza do ludu. To esencja reformy liturgicznej.
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Warmiaczka
aktywista

« Odpowiedz #12 dnia: Kwietnia 19, 2014, 21:19:30 pm »

Pozwolę sobie na mało merytoryczne, ale szczere :-D
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #13 dnia: Kwietnia 19, 2014, 23:13:47 pm »

W benonie o.K odprawial nowusa o12-tej, tylem do tabernakulum -przodem do ludu.
W kaplicy jasnogorskiej , gdzie jest stary oltarz, niektorzy kaplani podczas podniiesienia odwracaja sie twarza do ludu. To esencja reformy liturgicznej.

Jak mu tak przełożeni kazali.....
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #14 dnia: Kwietnia 22, 2014, 09:18:52 am »

Ja dlatego przestałem służyć w swojej parafji. Już po bierzmowaniu z rąk x bp Bernarda Tissier de Malerais <3 poszedłem z parafji na kurs lektorski, w ciągu roku służąc codziennie do Novus Hordo w parafji z rana, bez organu przy zorientowanym przyściennym ołtarzu Matki Boskiej z Tabernakulum. Utradycyjniałem ministranturę ;) Kiedy pewien wikary na podniesienie obrócił swą mordę do ludu, zadałem sobie pytanie - Co ja robię tu? Kiedy nie dało się przetłumaczyć 2 na 6 księży że tak się nie robi, z powodu losowości odprawiacza porannej mszy, dałem sobie spokój z ministranturą Novus Hodor. Od tamtej pory śpię spokojnie...
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
Strony: [1] 2 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Skrzypce - czy dozwolone na Nowej Mszy? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!