Proszę o jakies sensowne propozycje.
Cytat: Oktawian August w Marca 17, 2014, 21:38:16 pmProszę o jakies sensowne propozycje.Poznać Boga, pokochać Go i służyć Mu.Ćwiczyć się w cnotach i wiernie i uczciwie wykonywać obowiązki stanu.Dokształcać się w pożytecznych dziedzinach.Dbać o własną sprawność duchową, rozumną, cielesną, społeczną i majątkową.Uczyć się od doświadczonych, wyuczonych, oczytanych, starszych kolegów frontowych.Ożenić się i zaludnić ziemię.Czekać na nadchodzące zmiany w wielkim świecie, czekać przygotowanym.Semper paratus!
To co pisze Pan jp7 wydaje się trochę naiwne (proszę wybaczyć) w obecnej sytuacji proszę spróbować jakiemuś silnemu państwu na świecie powiedzieć coś takiego i jego obywatelom (nawet katolikom), ze ich ojczyzna jest w niebie. Tak to by pewnie chcieli, żebyśmy myśleli jacyś antypolacy.
Jak odnaleźć się w świecie dzisiejszym, jako Katolik?
Gdy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, pytał Go: "Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?" Jezus mu rzekł: "Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg. Znasz przykazania: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, nie oszukuj, czcij swego ojca i matkę". On Mu rzekł: "Nauczycielu, wszystkiego tego przestrzegałem od mojej młodości". Wtedy Jezus spojrzał z miłością na niego i rzekł mu: "Jednego ci brakuje. Idź, sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!"
Dziękuję za wskazówki. To w takim razie drugie pytanie w tym wątku: W jakiej (jeżeli tak można powiedzieć) grupie katolików można przylgnąć do tych prawd? Pytam, bo - jak opis wskazuje - to jest forum tradycyjne i Tradycjonaliści majązapewne jakieś głębsze (chyba) pojęcie prawdy? Od czego warto zacząć, by nim zostać?
Cytat: Oktawian August w Marca 18, 2014, 15:30:31 pmDziękuję za wskazówki. To w takim razie drugie pytanie w tym wątku: W jakiej (jeżeli tak można powiedzieć) grupie katolików można przylgnąć do tych prawd? Pytam, bo - jak opis wskazuje - to jest forum tradycyjne i Tradycjonaliści majązapewne jakieś głębsze (chyba) pojęcie prawdy? Od czego warto zacząć, by nim zostać? Sądzę, że sformułowanie "grupa katolików" jest błędne, podobnie jak wydzielanie z grona wiernych "tradsów". Tradycja katolicka nie jest bowiem jedną z równorzędnych, równowartościowych opcji. Jeżeli ktoś nie uznaje Tradycji, nie jest katolikiem.
Cytat: SzEm w Marca 18, 2014, 16:00:01 pmCytat: Oktawian August w Marca 18, 2014, 15:30:31 pmDziękuję za wskazówki. To w takim razie drugie pytanie w tym wątku: W jakiej (jeżeli tak można powiedzieć) grupie katolików można przylgnąć do tych prawd? Pytam, bo - jak opis wskazuje - to jest forum tradycyjne i Tradycjonaliści majązapewne jakieś głębsze (chyba) pojęcie prawdy? Od czego warto zacząć, by nim zostać? Sądzę, że sformułowanie "grupa katolików" jest błędne, podobnie jak wydzielanie z grona wiernych "tradsów". Tradycja katolicka nie jest bowiem jedną z równorzędnych, równowartościowych opcji. Jeżeli ktoś nie uznaje Tradycji, nie jest katolikiem.O, właśnie widzi Pan, to jest kwestia bardzo ciekawa. Bo jak to rozumieć "uznawać Tradycję"? Trochę na ten temat czytałem i przeczytałem, że są grupy, które mówią, że Tradycja Kościoła to jest coś ścisle związanego z jego nauką i z obrzędami Nowej Mszy oraz doktryną po Soborze Watykańskim II nie wiele chcą mieć wspólnego. Inne środowiska mówią, że z nowymi obrzędami i doktryną wszystko jest w porządku, ale tradycja jakby lepiej oddaje (albo po prostu inaczej) to, co jest prawdą. Czytałem jeszcze, że jest neokatechumenat i odnowa w duchu świętym i że te grupy jakby odkrywają coś nowego w Kościele. Brakuje mi rozeznania, więc być moze należy się gdzieś przyłączyć, żeby lepiej to zrozumieć.