„Nie dawajcie psom tego, co święte, i nie rzucajcie swych pereł przed świnie”
Oczywiście istnieje uzupełnienie jurysdykcji. Nie istnieje zaś termin jurysdykcji nadzwyczajnej.
Uzupełnienie jurysdykcji nie ma miejsca w przypadku działalności sedewakantystów i lefebrystów, ponieważ są oni poza Kościołem. Uzupełnienie jurysdykcji może mieć miejsce tylko w stosunku do katolickiego duchowieństwa, nie ekskomunikowanego.
Sobór Trydencki, Sesja XXIII (15/07/1563) Nauka o sakramencie kapłaństwa DENZINGER – Enchiridion symbolorum definitionum, Fryburg 1911, s. 485 (967).Kan. 7. Jeśli ktoś twierdzi, (…) że ci, którzy nie zostali PRAWNIE wyświęceni i POSŁANI przez władzę kościelną i KANONICZNĄ, lecz skądinąd przybywają, są uprawnionymi szafarzami słowa i sakramentów – niech będzie WYKLĘTY.
Cytat: LUK w Marca 07, 2014, 12:46:41 pmJak nie twierdzi pan że całe duchowieństwo z wszystkimi od 1958 r. to heretycy i schizmatycy, więc zadajemy pytania na które pan nie odpowiada: Pan najpierw mi przypisuje coś, czego nie twierdzę, a potem to przypisane mi stwierdzenie zwalcza. Nie twierdzę, że całe duchowieństwo to heretycy i schizmatycy. To obsurd.
Jak nie twierdzi pan że całe duchowieństwo z wszystkimi od 1958 r. to heretycy i schizmatycy, więc zadajemy pytania na które pan nie odpowiada:
Cytat: Andrzej75 w Marca 07, 2014, 13:14:45 pm"Nie może się ukryć miasto położone na górze. Nie zapala się też światła i nie stawia pod korcem, ale na świeczniku, aby świeciło wszystkim, którzy są w domu".Miastem położonym na górze jest Kościół. Gdzie on jest? Gdzie jest Papież? Czemu Pan skrywa odpowiedź pod korcem?św. Ambroży: (Kościół) "zaćmiony być może, odpaść nie może"
"Nie może się ukryć miasto położone na górze. Nie zapala się też światła i nie stawia pod korcem, ale na świeczniku, aby świeciło wszystkim, którzy są w domu".Miastem położonym na górze jest Kościół. Gdzie on jest? Gdzie jest Papież? Czemu Pan skrywa odpowiedź pod korcem?
Oczywiście istnieje uzupełnienie jurysdykcji. Nie istnieje zaś termin jurysdykcji nadzwyczajnej. Został on wymyślony przez lefebrystów i sedewakantystów. Uzupełnienie jurysdykcji nie ma miejsca w przypadku działalności sedewakantystów i lefebrystów, ponieważ są oni poza Kościołem. Uzupełnienie jurysdykcji może mieć miejsce tylko w stosunku do katolickiego duchowieństwa, nie ekskomunikowanego.Sobór Trydencki, Sesja XXIII (15/07/1563) Nauka o sakramencie kapłaństwa DENZINGER – Enchiridion symbolorum definitionum, Fryburg 1911, s. 485 (967).Kan. 7. Jeśli ktoś twierdzi, (…) że ci, którzy nie zostali PRAWNIE wyświęceni i POSŁANI przez władzę kościelną i KANONICZNĄ, lecz skądinąd przybywają, są uprawnionymi szafarzami słowa i sakramentów – niech będzie WYKLĘTY.Nie twierdzę, że wszyscy biskupi to schizmatycy i heretycy. Moderniści, sedewakantyści i lefebryści to schizmatycy i heretycy.
Cytat: jwk w Marca 07, 2014, 12:45:25 pmNiech Pan tyle pieprzu nie marnuje , Problem tzw "lefebrystów" to wewnętrzna sprawa Kościoła, tak się wyraził jeden z przedstawicieli tegoż Kościoła a żaden inny tego nie zanegował. Więc kimże Pan jest eksmitując ich poza Mistyczne Ciało Chrystusa Pana? P.S. Co do pierwszych się nie wypowiadam, bo nie mam wyrobionego zdania, choć czasami można odnieść wrażenie, że bardziej są w Kościele niż niektóre osoby pozostające w formalnej (ewidentnie faryzejskiej) jedności.Szanowny Panie, zgodnie z orzeczeniem Piusa XII, z Encykliką Ad Apostolorum Principis, konsekracje biskupie bez zleceń stolicy Apostolskiej są obciążone ekskomuniką. Ta nieomylna nauka ma swoje odzwierciedlenie w Kodeksie Prawa Kanonicznego. Czy Pan zna Encyklikę Ad Apostolorum Principis?
Niech Pan tyle pieprzu nie marnuje , Problem tzw "lefebrystów" to wewnętrzna sprawa Kościoła, tak się wyraził jeden z przedstawicieli tegoż Kościoła a żaden inny tego nie zanegował. Więc kimże Pan jest eksmitując ich poza Mistyczne Ciało Chrystusa Pana? P.S. Co do pierwszych się nie wypowiadam, bo nie mam wyrobionego zdania, choć czasami można odnieść wrażenie, że bardziej są w Kościele niż niektóre osoby pozostające w formalnej (ewidentnie faryzejskiej) jedności.
Bardzo dziękuję Panom Andrzejowi75 oraz Lukowi za bardzo cenny wkład merytoryczny w dyskusję.