Pan Klucznik nie ma wyrobionych pogladów. Lata po wielu forach i stronach internetowych i pyta, oraz czyta. Potem modyfikuje swoja strone internetową kilka razy dziennie (takie doszły mnie słuchy).
...i sedewakantystów i lefebrystów, ponieważ są oni poza Kościołem.
Oczywiście istnieje uzupełnienie jurysdykcji. Nie istnieje zaś termin jurysdykcji nadzwyczajnej. Został on wymyślony przez lefebrystów i sedewakantystów. Uzupełnienie jurysdykcji nie ma miejsca w przypadku działalności sedewakantystów i lefebrystów, ponieważ są oni poza Kościołem. Uzupełnienie jurysdykcji może mieć miejsce tylko w stosunku do katolickiego duchowieństwa, nie ekskomunikowanego.Sobór Trydencki, Sesja XXIII (15/07/1563) Nauka o sakramencie kapłaństwa DENZINGER – Enchiridion symbolorum definitionum, Fryburg 1911, s. 485 (967).Kan. 7. Jeśli ktoś twierdzi, (…) że ci, którzy nie zostali PRAWNIE wyświęceni i POSŁANI przez władzę kościelną i KANONICZNĄ, lecz skądinąd przybywają, są uprawnionymi szafarzami słowa i sakramentów – niech będzie WYKLĘTY.Nie twierdzę, że wszyscy biskupi to schizmatycy i heretycy. Moderniści, sedewakantyści i lefebryści to schizmatycy i heretycy.
Jak nie twierdzi pan że całe duchowieństwo z wszystkimi od 1958 r. to heretycy i schizmatycy, więc zadajemy pytania na które pan nie odpowiada:
Cytat: LUK w Marca 07, 2014, 12:46:41 pmJak nie twierdzi pan że całe duchowieństwo z wszystkimi od 1958 r. to heretycy i schizmatycy, więc zadajemy pytania na które pan nie odpowiada: Pan najpierw mi przypisuje coś, czego nie twierdzę, a potem to przypisane mi stwierdzenie zwalcza. Nie twierdzę, że całe duchowieństwo to heretycy i schizmatycy. To obsurd.