Cytat: Zet w Sierpnia 11, 2009, 15:14:06 pmSkończ już waść. Wstydu sobie oszczędź. I młodego wieku szkoda. "Skończ waść..." tyczy się sytuacji, kiedy chcemy by z nami skończono (vide tekst oryginalny), a nie by ktoś skończył
Skończ już waść. Wstydu sobie oszczędź. I młodego wieku szkoda.
w Łk 8- ale tak mówiły demony... W całym nowym testamencie albo występuje "Panie", "Rabbi", "nauczycielu", "Synu Dawida", albo II os. l. poj...
Cytat: jp7 w Sierpnia 11, 2009, 16:50:32 pm w Łk 8- ale tak mówiły demony... W całym nowym testamencie albo występuje "Panie", "Rabbi", "nauczycielu", "Synu Dawida", albo II os. l. poj...Myli się panMk 10:47 bt Ten słysząc, że to jest Jezus z Nazaretu, zaczął wołać: «Jezusie, Synu Dawida, ulituj się nade mną!» Łk 17:13 bt i głośno zawołali: «Jezusie, Mistrzu, ulituj się nad nami!»
A kto to ustalił?
Proszę zapamiętać: gdy Pan pisze do mnie np. o panu Kowalskim, to z małej litery. Jeśli zaś zwraca się do pana Kowalskiego to z dużej litery. Inaczej wyrabia Pan sobie opinię prostaka. Czy to się Panu podoba czy nie tak jest. Przynajmniej w Polsce.
Szkoda, że Pan nie zauważył, że właśnie na forum ludzie czasami zwracają się do siebie. Wtedy należy pisać z dużej litery. Przykładowo: w swej wypowiedzi nie pisał Pan o mnie, lecz zwracał się do mnie i wtedy na pewno wypada ludziom kulturalnym stosować dużą literę.
Chyba, że jesteśmy "wyznawcami" Adama Michnika - wtedy do wszystkich zwracamy się per "ty".