@ Sz. P. jp7 A czy wierny i pokorny sloga odwazy sie nazwac Krola przyjacielem (a tymbarziej swoim "kumplem")?
Jestem sobie w stanie coś takiego wyobrazić. Tym niemniej - przyjaciel w sercu, "Król", "Pan" itp. na ustach...
A tak na marginesie, to wiele razy do Jezusa zwracano się po imieniu.
Owszem, np Mk 1:24 : << «Czego chcesz od nas, Jezusie Nazarejczyku? Przyszedłeś nas zgubić. Wiem, kto jesteś: Święty Boży».>> czy mk 5: <<«Czego chcesz ode mnie, Jezusie, Synu Boga Najwyższego? Zaklinam Cię na Boga, nie dręcz mnie!»> czy łk 4: 34 <<«Och, czego chcesz od nas, Jezusie Nazarejczyku? Przyszedłeś nas zgubić? Wiem, kto jesteś: Święty Boży».>>, czy <<ujrzał Jezusa, z krzykiem upadł przed Nim i zawołał: «Czego chcesz ode mnie, Jezusie, Synu Boga Najwyższego? Błagam Cię, nie dręcz mnie!»>> w Łk 8- ale
tak mówiły demony... W całym nowym testamencie albo występuje "Panie", "Rabbi", "nauczycielu", "Synu Dawida", albo II os. l. poj...
W Mt6: <<A oto zbliżył się trędowaty, upadł przed Nim i prosił Go: «Panie, jeśli chcesz, możesz mnie oczyścić». >>
«Panie, sługa mój leży w domu sparaliżowany i bardzo cierpi»
Mt9 <<«Ulituj się nad nami, Synu Dawida!»>>
Mk 4: "«Nauczycielu, nic Cię to nie obchodzi, że giniemy?»"
Mk7: <<«Tak, Panie, lecz i szczenięta pod stołem jadają z okruszyn dzieci»>>
Mk 9: <<«Rabbi, dobrze, że tu jesteśmy; postawimy trzy namioty: jeden dla Ciebie, jeden dla Mojżesza i jeden dla Eliasza».>>
<<«Nauczycielu, przyprowadziłem do Ciebie mojego syna, który ma ducha niemego.>>
<<tedy Jan rzekł do Niego: «Nauczycielu, widzieliśmy kogoś, kto nie chodzi z nami, jak w Twoje imię wyrzucał złe duchy...>>
Mk 10 <<dy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, pytał Go: «Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?»>>
<<«Nauczycielu, wszystkiego tego przestrzegałem od mojej młodości». >>
<<Ten słysząc, że to jest Jezus z Nazaretu, zaczął wołać: «Jezusie, Synu Dawida14, ulituj się nade mną!» 48 Wielu nastawało na niego, żeby umilkł. Lecz on jeszcze głośniej wołał: «Synu Dawida, ulituj się nade mną!»>>
Łk 5 <<A Szymon odpowiedział: «Mistrzu, całą noc pracowaliśmy i niceśmy nie ułowili. Lecz na Twoje słowo zarzucę sieci».>>
<<Gdy ujrzał Jezusa, upadł na twarz i prosił Go: «Panie, jeśli chcesz, możesz mnie oczyścić». >>
Łk 7 <<A gdy był już niedaleko domu, setnik wysłał do Niego przyjaciół z prośbą: «Panie, nie trudź się, bo nie jestem godzien, abyś wszedł pod dach mój.>>
<<Na to Jezus rzekł do niego: «Szymonie, mam ci coś powiedzieć». On rzekł: «Powiedz, Nauczycielu!» >>
Łk 8: <<Przystąpili więc do Niego i obudzili Go, wołając: «Mistrzu, Mistrzu, giniemy!» >>
<<dy wszyscy się wypierali, Piotr powiedział: «Mistrzu, to tłumy zewsząd Cię otaczają i ściskają».>>
J2: << Ten [Nikodem]przyszedł do Niego nocą i powiedział Mu: «Rabbi,(..)>>
J4: «Panie, nie masz czerpaka, a studnia jest głęboka>>
«Panie, widzę, że jesteś prorokiem. >>
<<Tymczasem prosili Go uczniowie, mówiąc: «Rabbi, jedz!» >>
<<Powiedział do Niego urzędnik królewski: «Panie, przyjdź, zanim umrze moje dziecko»>>
J5
<< Odpowiedział Mu chory: «Panie, nie mam człowieka, aby mnie wprowadził do sadzawki, gdy nastąpi poruszenie wody.>>