4 Dokoła tronu - dwadzieścia cztery trony,a na tronach dwudziestu czterech siedzących Starców,odzianych w białe szaty,a na ich głowach złote wieńce....10 upada dwudziestu czterech Starców przed Zasiadającym na troniei oddaje pokłon Żyjącemu na wieki wieków,i rzuca przed tronem wieńce swe, mówiąc:11 «Godzien jesteś, Panie i Boże nasz,odebrać chwałę i cześć, i moc, ...
Dla katolika nie jest miłe takie rozmyślanie tuż przed przyjęciem Komunii.
Nie klękam na pokaz, żeby innym dawać światły przykład, ale klękam przed Bożym Majestatem. Nie stoję w kolejce po wędlinę, tylko przyjmuję Ciało Pana Jezusa.
Taka mnie w tym wątku dygresyjno-marginalna myśl naszła;Wyobraźmy sobie, że Muzułmanie zafundowali sobie nowinki i reformę i od teraz już nie trzeba padać na kolana i bić przed Allahem czołem w ziemię lecz wystarczy lekko skłonić głowę (bo liczy się treść nie forma). Czy jest to w ogóle do pomyślenia? Jednak bracia pustyni mają "mają tego czuja". Dlaczego nie zrobili sobie reformy, przewietrzenia i udzisiejszenia? (to tak na marginesie)
A człowiek nawet nie zegnie kolan przed Panem i Bogiem swoim. Osądzą go owi starcy za ten brak czci! Biada!
Cytat: Andris Inkvizitors w Czerwca 09, 2009, 10:09:34 amA człowiek nawet nie zegnie kolan przed Panem i Bogiem swoim. Osądzą go owi starcy za ten brak czci! Biada!A wcześniej cała armia na ziemi... biada...
- uderza mnie czasem wlasnie taki kontrast (np. w Tuluzie czy w Jeruzalem): prawie caly NOM bardzo poboznie, niektorzy klerycy OP (np. z Czech odbywajacy w Tuluzie studia) ostentacyjnie padaja na kolana przyjmujac Komunie
Cytat: fr. Antoninus OP w Lipca 27, 2009, 17:40:02 pm- uderza mnie czasem wlasnie taki kontrast (np. w Tuluzie czy w Jeruzalem): prawie caly NOM bardzo poboznie, niektorzy klerycy OP (np. z Czech odbywajacy w Tuluzie studia) ostentacyjnie padaja na kolana przyjmujac KomunieAz trudno uwierzyc, ze to Czesi...