Cytat: Kalistrat w Czerwca 06, 2009, 22:27:05 pm@ ZygmuntW rytach wschodnich właśnie tak się przystępuje do komunii - mając ręce złożone na piersi na kształt krzyża: U świętego Benona widziałem niewiastę przyjmującą Komunię z tak złożonymi rękoma.
@ ZygmuntW rytach wschodnich właśnie tak się przystępuje do komunii - mając ręce złożone na piersi na kształt krzyża:
Według mnie przed soborem V2 komunię swiętą przyjmowano zawsze na klęcząco przy opasaniu prezbiterium. Kościelny opasanie nakrywał białym obrusem i każdy podchodził. Teraz też jest na klęcząco tylko że przez środek kościoła. Oczywiście jak jest tłok to nie da się klęczeć.
Według mnie przed soborem V2 komunię swiętą przyjmowano zawsze na klęcząco przy opasaniu prezbiterium. Kościelny opasanie nakrywał białym obrusem i każdy podchodził.
Cytat: Eremita w Czerwca 08, 2009, 09:11:33 amWedług mnie przed soborem V2 komunię swiętą przyjmowano zawsze na klęcząco przy opasaniu prezbiterium. Kościelny opasanie nakrywał białym obrusem i każdy podchodził. Należało też złożone dłonie umieścić pod obrusem.
Teraz obrus ciężko spotkać w NOMowej parafii
Cytat: jwk w Czerwca 08, 2009, 12:23:10 pmCytat: Eremita w Czerwca 08, 2009, 09:11:33 amWedług mnie przed soborem V2 komunię swiętą przyjmowano zawsze na klęcząco przy opasaniu prezbiterium. Kościelny opasanie nakrywał białym obrusem i każdy podchodził. Należało też złożone dłonie umieścić pod obrusem. Teraz obrus ciężko spotkać w NOMowej parafii
(1) Taki długi i wąski obrusik wisiał po stronie prezbiterium i za normalnych czasów ministrant przerzucał go przed Komunią na stronę wiernych nakrywając tym samym krawędzią górną wierzch balasek, niczym stół. Po zakończeniu Komunii obrusik wracał na swoje miejsce.
Zapraszam do Warszawy - Parafia Bożego Ciała na Kamionku (sanktuarium Matki Bożej Zwycięskiej, konkatedra Warszawsko - Praska)- obrus jest w użyciu do dziś, wielokrotnie korzystałem
Tak, ale nie tylko. Obecny ksiądz Proboszcz też ma swój wkład do tego...