[A kilka dni temu ksiądz, który uczy mnie religii w szkole, mówił, że do komunii trzeba przystępować na klęcząco. To jest właściwa pozycja. Na stojąco można, gdy zdrowie nie pozwala.
Chyba ksiądz coś źle zrozumiał - Kościół dopuszcza też zabicie kogoś w obronie własnej - choć nadal jest to grzech - a już w żadnym wypadku nie twierdzi się, że wyrzuty sumienia są bezpodstawne.
Na koniec - każde działanie wbrew sumieniu jest grzechem.
Tia. Wystarczy, że ksiądz (np. nowy proboszcz) z ambony ogłosi - "od dziś koniec z klękaniem" i zostanie Pan sam...
Cytat: jp7 w Czerwca 05, 2009, 12:27:52 pm"Wedle zwyczaju Kościoła" gdzie w zwyczaju obrządku łacińskiego było stanie podczas komunii??? Komunia na klęcząco rozpowszechniała się zasadniczo od XII wieku, ale np. do Westfalii dotarła dopiero w XVII w.
"Wedle zwyczaju Kościoła" gdzie w zwyczaju obrządku łacińskiego było stanie podczas komunii???
To znaczy, że nie ma tradycji przyjmowania Komunii na stojąco.
Pani Wirdiano, podałam przykład. Nie spotkałam się jak dotąd w KRK z przyjmowaniem Komunii przez wiernych pod dwiema postaciami, z wyjątkiem Eucharystii w Neo i sakramentu małżeństwa.
A ja mam małe pytanie do tych, którzy uważają, że powinno się na stojąco: Czy macie jakiś silny argument za tym?
U mnie w parafii (nie wiem niestety, jak jest w innych) na święto św. Jana udziela się Komunii pod dwiema postaciami.
Raz też trafiłem do innego kościoła na Mszę z Sakramentem małżeństwa i ksiądz rozdawał Komunię tak: Ciało Pana Jezusa maczał w kielichu z Krwią i dawał wiernym (klęczeli). Czy tak można?
ale o sam fakt Komunii sw. pod dwoma postaciami w oczach tradycjonalistow. Bardzo prosze o odpowiedz .
To bokotemat, ale wydaje mi się, że to nie prawda. Zabicie kogoś w obronie własnej nie jest grzechem, wykonanie kary śmierci, zabicie podczas działań wojennych... Przykazanie mówi "lo trisach" - "nie morduj"... Dlatego ten przykład chyba nie jest trafny, ale samo rozumowanie jak najbardziej.
Ale sumienie może być źle ukształtowane, może pojawić się skrupulanctwo, dlatego trzeba się oprzeć na jakejś obiektywnejch normach...
Podobno poprzedni proboszcz tak zrobił, ale babcie były nieugięte i sprawa się obiła nawet o kurię, która kazała udzielać na klęcząco też. Jak był u nas rekolekcjonista to mówi do proboszcza po Mszy: czy nie należałoby zrobić porządku z tymi klęczącymi? A on odparł, że już kiedyś próbował, ale się nie udało...
Cytat: Marcin M. w Czerwca 06, 2009, 14:22:22 pmU mnie w parafii (nie wiem niestety, jak jest w innych) na święto św. Jana udziela się Komunii pod dwiema postaciami. Jest Pan pewien, że w kielichu była Krew Pańska?
Tak, to tzw. Komunia św. przez zanurzenie.