TAK - to prawo jest wazne, waznie wprowadzone przez waznego prawodawce - czyli Ryzmskiego Biskupa.
Ja musiałem kiedyś iść na Mszę do kościoła Jezuitów na Rakowieckiej w Warszawie (nie polecam, bardzo nieprzyjemne doświadczenie). Tam jest to samo. Ja jednak mam wredną naturę. Klęknąłem, mimo że jestem niewysoki i klęczałem. Jak ktoś chce być postępowym, to niech przyzwyczaja się do ćwiczenia skłonów.
Cytat: PSFF w Maja 31, 2009, 23:19:09 pmJa musiałem kiedyś iść na Mszę do kościoła Jezuitów na Rakowieckiej w Warszawie (nie polecam, bardzo nieprzyjemne doświadczenie). Tam jest to samo. Ja jednak mam wredną naturę. Klęknąłem, mimo że jestem niewysoki i klęczałem. Jak ktoś chce być postępowym, to niech przyzwyczaja się do ćwiczenia skłonów.Przed Człowiekiem z charakterem!
1. W modlitewniku 'Te Deum Laudamus' (Wydawnictwo Te Deum sp. z o.o., Wa-a 2001) str. 88, w rozdziale 'Rachunek sumienia dla dorosłych' w dziale ' Obowiązki wobec Boga' stoi czarno na białym 'Czy przyjąłem Komunię Świętą niegodnie /.../ co do ciała: Komunia na rękę, na stojąco...?'(...)
No proszę! Zaraz jeszcze Pan/i doda, że wszyscy grzeszą przyjmąc Ciało Chrystusa w postawie stojącej? Ach, Ci tradsi to tylko zrażają do siebie ludzi z zewnątrz. Poprzednie argumenty są jak najbardziej na miejscu, ale nie mówmy, że grzeszy ten kto stojąc komunikuje. Takim sposobem chce Pan/i zachęcać do postawy klęczącej tych, którzy tego nie czynią?
Dla tradycjonalisty przyjmowanie komunii (przez niego zaznaczam) jest grzechem o ile czeni to świadomie.
Dla tradycjonalisty przyjmowanie komunii (przez niego zaznaczam) jest grzechem o ile czeni to świadomie. Grzech to świadome czynienie zła przecież. To nie jest kwestia imputowania winy czy grzechu osobom przyjmującym komunię na stojąco ( bo tak każe obecna hirarchia a ludzie są nieświadomi skutków ) takie imputownie winy byłoby i jest dla nas grzechem. Tojednak moralna świadomość którą posiada każdy tradycjonalista sprawia, że w jego przypadku przyjęcie komunii w innej postawie niż na klęcząco jest grzechem.
Cytat: Tato w Czerwca 05, 2009, 09:00:14 amDla tradycjonalisty przyjmowanie komunii (przez niego zaznaczam) jest grzechem o ile czeni to świadomie. Grzech to świadome czynienie zła przecież. To nie jest kwestia imputowania winy czy grzechu osobom przyjmującym komunię na stojąco ( bo tak każe obecna hirarchia a ludzie są nieświadomi skutków ) takie imputownie winy byłoby i jest dla nas grzechem. Tojednak moralna świadomość którą posiada każdy tradycjonalista sprawia, że w jego przypadku przyjęcie komunii w innej postawie niż na klęcząco jest grzechem.Troche Pan przesadzil. Przyjmowanie Komunii sw. w postawie stojacej nie jest grzechem - rowniez dla tradycjonalistow. Powtarzam - nie moze byc grzechem cos, co jest zatwierdzone i dopuszczone przez Kosciol. Litosci
Troche Pan przesadzil. Przyjmowanie Komunii sw. w postawie stojacej nie jest grzechem - rowniez dla tradycjonalistow. Powtarzam - nie moze byc grzechem cos, co jest zatwierdzone i dopuszczone przez Kosciol. Litosci
/.../nie moze byc grzechem cos, co jest zatwierdzone i dopuszczone przez Kosciol. /.../
Cytat: pauluss w Czerwca 05, 2009, 09:59:27 am/.../nie moze byc grzechem cos, co jest zatwierdzone i dopuszczone przez Kosciol. /.../A można prosić o szczegóły - w jaki sposób i kiedy?