Mam praktyczne pytanie: w mojej parafii Komunia św. "od zawsze" jest udzielana w postawie klęczącej przy balaskach i mam dylemat, kiedy biorę udział w Mszy, podczas której jest Ona rozdawana procesyjnie "na stojąco" - czy przyjąć Komunię, tak jak od ponad 20 lat robię to w mojej parafii, czyli na klęcząco, czy dostosować się do postawy przyjętej w parafii, w której jestem gościem, czyli na stojąco? Wiem, że mam prawo przyjąć Komunię św.na klęcząco i kapłan nie może mi tego zabronić, z drugiej jednak strony wyróżniam się wtedy i pewną jedność liturgiczną naruszam, a czuję się trochę nieswojo z tym. Jak postąpić?
Też do ostatniej chwili myślałem czy po katolicku na oba kolana ukleknąć czy po novusowemu na jedno.
Na stojąco to też po katolicku -
Cytat: BestTeż do ostatniej chwili myślałem czy po katolicku na oba kolana ukleknąć czy po novusowemu na jedno. Na stojąco to też po katolicku - może niezgodnie z rzymską tradycją, ale po katolicku. ... nie tylko KRR jest katolickim rytem, ...
Cytat: Kalistrat w Maja 31, 2009, 00:22:55 amNa stojąco to też po katolicku - "Na stojąco" - mówi pan.... Hmm, hmmm..... no też można.
Nie mówiąc o tym, że księża już prawie nie używają pateny!
Na serio: w jakich innych katolickich rytach przyjmuje się Komunię na stojąco?
. Stary, a modernista, patrzcie no