"Jedność postaw" oraz "wzgledy duszpasterskie" w ustach niektórych księzy tendencyjnie brzmi.No fakt...pominałem "rozbijanie wspólnoty" dodajmy również, ze "jednoczacej sie podczas UCZTY eucharystycznej"
Choć na "rozbijanie wspólnoty" odpowiedź jest najprostsza: "co to za wspólnota której jedność rozbija się klęcząc przed Bogiem"?
Najlepiej więc robic swoje (klekac), a gdy zwróci uwage wtedy grzecznie poprosic o jakis dokument zabraniający takowej postawy. Takowego nie znajdzie wiec nic zrobic nie może
Uważam, że bardziej powinniśmy skupić się z walką z paraktyką komunii na rękę. To jest znacznie grożniejsze.
Oczywiście, że dokumentu nie znajdzie. Powoła sie na SW II. Powie, ze sobór zniósł łacinę, odwrócił kapłana przodem do wiernych i zezwolił na przyjmowanie Pana Jezusa Na stojaco.
...a na serio to wtedy bym zapytał, które to dokumenta soborowe takie zmiany uczyniły, ale konkretnie bez okólników!
Pewnie że tak. A tak na marginesie to chyba Państwo nie uważają, że przyjęcie komunii na stojąco jest grzechem?
Taka dyskusja jest bezprzedmiotowa, gdyż to on jest proboszczem,a nie Pan. Wierni nie pójda za Panem tylko bedą tak robili jak im proboszcz każe. Bez odgórnego impulsu nic się nie zmieni.
CytujOczywiście, że dokumentu nie znajdzie. Powoła sie na SW II. Powie, ze sobór zniósł łacinę, odwrócił kapłana przodem do wiernych i zezwolił na przyjmowanie Pana Jezusa Na stojaco.Jeżeli chodzi o Komunie św "do łapy". Nie wiem jak tam w Warszawie, ale na Ślasku niezbyt to popularny proceder. W mojej rozimiej parafii raczej niewyobrażalny ze wzgledu na obecnego proboszcza. No ale w ostatnie świeta byłem świadkiem gdy jedna osoba wyciągneła łape, widziałem tez konsternacje młodziutkiego wikarego. W końcu jednak udzielił Komunii św, ale bacznie sie przyglądał czy "łapówkarz" spożywa Ja przy nim. Jak sie okazało był to tzw "Niemiec", czyli Polak, który przyjechał na świeta do rodziny z Zachodu.
Jakos bym to przełknął, ale pod warunkiem, ze robi sie przyklek bezpośrednio przed przyjeciem Pana Jezusa, a nie jak to mozna zaobserwowac na dwie trzy osoby wcześniej. Dla mnie to wyglada jak hołd składany .....tyłkowi osoby poprzedzajacej.Swego czasu ostro sie w tym temacie spierałem na pewnym portalu. Oczywiscie zbyto mnie z lekceważeniem, a argumentem było to, ze żaden dokument nie okresla dokładnie w którym momencie nalezy przykleknąć. Swoista paranoja!!! Osobniki zarzucajace tradycjonalistom scisłe trzymanie sie przepisów, zasłaniaja sie....przepisami Nikt z nich nie potrafił pojąc, ze chodzi o szacunek dla Żywego Boga.
Na którym portalu?
Również mieszkam na Śląsku (diecezja Opolska) i nie powiedziałbym właśnie, że to tak rzadki proceder. ...