a co Panstwo mysla o zwracaniu sie do penitenta?kiedys jeden z ojcow, ktora zawsze na spowiedzi zwracal sie do ludzi per "pan/pani", zostal napietnowany przez jakas pania, ktora powiedziala, ze podczas spowiedzi nie jest ona zadna "pania" tylko grzesznikiem, ktora chce sie nawrocic, przychodzi po nauke, pokute i rozgrzeszenie (wydaje sie to bardzo katolickie i tradycyjne nastawienie), a nie do salonu na herbatke. no i od tej pory ten ojciec mowi per "ty"
niektórzy stosują formę bezosobową
spotkalem sie z jeszcze inna forma bezosobowa: "co robi? ma zone? za pokute odmowi...., niech zaluje za grzechy, etc..."
Proszę Brata, a w jakim stylu jest krzesło na którym Brat siedzi? Moderna jest wszechotaczająca.
Cytat: Slavko w Sierpnia 03, 2009, 09:09:26 am@ Sz. P. jp7 A czy wierny i pokorny sloga odwazy sie nazwac Krola przyjacielem (a tymbarziej swoim "kumplem")?Jestem sobie w stanie coś takiego wyobrazić. Tym niemniej - przyjaciel w sercu, "Król", "Pan" itp. na ustach...
@ Sz. P. jp7 A czy wierny i pokorny sloga odwazy sie nazwac Krola przyjacielem (a tymbarziej swoim "kumplem")?
Cytat: PTRF w Sierpnia 11, 2009, 23:03:03 pmChyba, że jesteśmy "wyznawcami" Adama Michnika - wtedy do wszystkich zwracamy się per "ty".Zawęża pan. Nie tylko wyznawcy Adama Michnika tak czynią. Zresztą wcale nie jestem przekonany, że tak czynią. Mówienie sobie per ty istniało zanim powstał owy kult. Ponieważ ten sposób zwracania się do siebie jest formą bardziej rodzinną. Cieplejszą. Łatwiej się rozmawia, Zanika pewna sztuczność, pewien dystans. Zwłaszcza w dyskusji. Łatwiej się rozmawia, gdy jest mniej oficjalnie. Fakt że kiedyś nawet w rodzinie zwracano się do siebie per panie bracie, pani żono itd. /ciach/
Chyba, że jesteśmy "wyznawcami" Adama Michnika - wtedy do wszystkich zwracamy się per "ty".
Ja ostatnio będąc u spowiedzi u pewnego ojca czułem się dość nieswojo, gdy spowiednik zaczął mi mówić "per Pan"... Szczególnie, że był trochę starszy ode mnie...
Przecież "proszę pana" jest formą grzecznościową zwracania sie do kogoś obcego,a nie tytułem tej osoby!!/.../