kamilek
Gość
|
|
« Odpowiedz #45 dnia: Września 24, 2014, 21:50:54 pm » |
|
.
|
|
|
|
|
|
|
Jarod
|
|
« Odpowiedz #46 dnia: Września 24, 2014, 22:18:31 pm » |
|
Pewnie chodzi o tą godzinę. Wiadomo, lepiej mieć Mszę o tej porze niż w ogóle, ale jeśli o mnie chodzi to choć mam dużo bliżej do kościoła w Wołominie to wybiorę pewnie Zielonkę, wcześniej po prostu.
Najlepiej mieć Msze o tej godzinie, którą się lubi. Z godziną to nie jest taka prosta sprawa. Przeniesienie godziny z porannej na popołudniową przy przenosinach do św. Klemensa spowodowało znaczny wzrost liczby wiernych. Wg mnie lepsza jest 18.30 niż pora obiadowa. Plusem tej godziny jest właśnie komplementarność do Zielonki.
|
|
|
|
|
|
|
konzeb30
rezydent
"O skruchę ? pycha strojna w ornat".
|
|
« Odpowiedz #47 dnia: Września 24, 2014, 22:32:46 pm » |
|
@Jarod Zielonka jest na jednej linii kolejowej z Wołominem. Zresztą Wielgolas potrzebuje wsparcia celebransów spoza parafii. A moja północ? A centrum diecezji?
|
|
|
|
|
|
|
yoko
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #48 dnia: Września 25, 2014, 07:38:09 am » |
|
@Jarod Zielonka jest na jednej linii kolejowej z Wołominem. Zresztą Wielgolas potrzebuje wsparcia celebransów spoza parafii. A moja północ? A centrum diecezji?
No jak to? Jeszcze nie ma Pan u siebie Mszy w nadzwyczajnym rycie? Jak to możliwe Panie Konradzie, przy Pańskich staraniach?
|
|
|
|
|
|
|
konzeb30
rezydent
"O skruchę ? pycha strojna w ornat".
|
|
« Odpowiedz #49 dnia: Września 25, 2014, 10:06:07 am » |
|
@yoko Dobrze Pani wie że ja nie lubię miejsc celebracji, gdzie jest "Msza Trydencka" bo kapłan odprawia koślawo, kantor wyje, a ministranci służą jak do NOMa (i się zachowują jak w NOMie). Jak organizuję Mszę śpiewaną to są propria, 4 ministrantów i zachowane inne rubryki. A u Pani tak jest?
|
|
|
|
|
|
|
Jarod
|
|
« Odpowiedz #50 dnia: Września 26, 2014, 13:09:50 pm » |
|
Te grupy wiernych jakieś dziwne. Nie chcą się formować w celu organizacji Mszy równomiernie na całym obszarze Polski, ale jakoś w jakieś klastry się grupują. Spójrzcie na tę mapę: mszatrydencka.pl . Połacie z Mszą i pustynie bez Mszy. <ironia mode off> Tak właśnie będzie. Nowe Msze powstają w pobliżu miejsc, gdzie już jest Msza. Właśnie dlatego, że tam są ludzie, którzy znają starą Mszę. Może dochodzić do kanibalizacji - owszem. Ale każdy kto chciałby temu przeciwdziałać ma niemądrze w głowie. Patrząc na wiele miejsc w Polsce widzę jednak, że nie ma kanibalizacji tam gdzie duszpasterz jest gorliwy, a dojazdy rozsądne.
|
|
|
|
|
|
|
jwk
|
|
« Odpowiedz #51 dnia: Września 26, 2014, 15:15:34 pm » |
|
Nowe Msze powstają w pobliżu miejsc, gdzie już jest Msza. I to jest raczej "rozród przez pączkowanie".
|
|
|
|
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła, Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
|
|
|
ahmed
|
|
« Odpowiedz #52 dnia: Lipca 26, 2015, 01:30:53 am » |
|
W związku z tém, że w siérpniu (poza 2 VIII) w Zielonce nie będzie Mszy w KRR, mam pytanie, czy w Wołominie w tym czasie (w te cztéry niedziele) będzie.
|
|
|
|
|
|
|
Emte
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #53 dnia: Sierpnia 04, 2015, 12:49:51 pm » |
|
W związku z tém, że w siérpniu (poza 2 VIII) w Zielonce nie będzie Mszy w KRR, mam pytanie, czy w Wołominie w tym czasie (w te cztéry niedziele) będzie.
Dołączam do pytania
|
|
|
|
|
|
|
Emte
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #54 dnia: Sierpnia 06, 2015, 11:26:10 am » |
|
Msza św. ma być w sierpniu o 18.30 czyli stałej porze.
|
|
|
|
|
|
|
Emte
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #55 dnia: Października 12, 2015, 16:01:23 pm » |
|
Od 11 października zmiana godziny celebracji Mszy Trydenckiej w Parafii Matki Bożej Częstochowskiej w Wołominie. Teraz Msza w każdą niedzielę o godzinie 9.00
|
|
|
|
|
|
|
Krusejder
|
|
« Odpowiedz #56 dnia: Października 12, 2015, 19:35:30 pm » |
|
I jak poszło? Czy ludziom ten termin przypasowal?
|
|
|
|
|
|
|
Emte
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #57 dnia: Października 22, 2015, 12:16:11 pm » |
|
I jak poszło? Czy ludziom ten termin przypasowal?
Byłem tylko raz. Ludzi nie było zbyt wielu. Trudno mi jednak porównać z godziną 18.30 że względu na bardzo rzadkie uczestnictwo we Mszy o tej porze.
|
|
|
|
|
|
|
donbor
uczestnik
Domine, non sum dignus.
|
|
« Odpowiedz #58 dnia: Lutego 15, 2016, 23:55:34 pm » |
|
Zmiana godziny Tridentiny w Wołominie z 18.30 na 9.00 nastąpiła po prosbach wiernych, a zwłaszcza rodzin z dziećmi. Godzina 18.30 zwłaszcza w okresie zimowym może być nieco problematyczna. Obecnie Msze są śpiewane, z propriami.
|
|
|
|
|
|
|
donbor
uczestnik
Domine, non sum dignus.
|
|
« Odpowiedz #59 dnia: Czerwca 29, 2016, 09:32:33 am » |
|
W piątek 1 lipca o godz. 19:30 w kaplicy parafialnej przy kościele Matki Bożej Królowej Polski w Wołominie przy ul. Kurkowej zostanie odprawiona Msza św. o Najdroższej Krwi Naszego Pana Jezusa Chrystusa. http://www.mbkpwolomin.pl/ogloszenia.html
|
|
|
|
|
|
|
|