Zastanawiam się dlaczego właściwie Kościół nie może się angażować. Dla mnie to jeszcze jeden przykład "posoborowej odnowy".Tak naprawdę Kościół był kiedyś bardzo wyrazisty - nie bał się klątw, potępień - był taka ostoją i busolą...
O tyle popełnia Pan moim zdaniem błąd, że wszystko sprowadza się do "posoborowości", kiedy nie musi tak być. Z tego co wiem to kardynał Kakowski także odmawiał zaangażowania po stronie endecji.
Nie może? A wczoraj na TVN24 pokazywali, że w kaplicy jakiejś-tam wsi będzie stała urna, by ludność mogła zagłosować na kandydatów do eurokołchozu. Jak widać, wszystko można! Czekamy na "świątynie Rozumu", nie mówiąc już o tym, co robili komuniści z Frontu Ludowego w Hiszpanii...
CytujPrzecież tacy Napieralski, Senyszyn, Kwaśniewski pownni być ekskomunikowani.Chyba są ekskomunikowani (ipso facto).
Przecież tacy Napieralski, Senyszyn, Kwaśniewski pownni być ekskomunikowani.
CytujO tyle popełnia Pan moim zdaniem błąd, że wszystko sprowadza się do "posoborowości", kiedy nie musi tak być. Z tego co wiem to kardynał Kakowski także odmawiał zaangażowania po stronie endecji.hmm..Za co czcimy św. Stanisława? Za to, że jasno sprzeciwił się niegodziwej władzy świeckiej w imię Chrystusa. Przecież tacy Napieralski, Senyszyn, Kwaśniewski pownni być ekskomunikowani. A za głosowanie na ich bandę - również ekskomunika. To propagatorzy zabijania niewinnych ludzi i "głaskania" morderców. Jak sobie przypomnę chwiejącego się na nogach tego "prezydenta"... A gdzieś mi się obiło, że wcześniej w samolocie z bp Głodziem pił...
A gdzieś mi się obiło, że wcześniej w samolocie z bp Głodziem pił...
Niektóre z tych opowiadań można z góry uznać za nieprawdziwe, np., że upili się po ingresie i abp zakładał Kwaśniewskiemu paliusz... tyle, że wtedy jeszcze nie miał paliusza, było przed 29 czerwca.
Jeśli czegoś nie ma to nie można tego np. nakładać Kwaśniewskiemu po pijaku. O to mi chodzi.
zadzwoniłem do ks. proboszcza czy mógłbym położyć ulotki partii Marka Jurka w kościele w miejscu gdzie są gazety. Nie zgodził się.
Ale tytularnym metropolitą był...