|
Drobny
bywalec
|
|
« Odpowiedz #1 dnia: Stycznia 08, 2014, 22:09:52 pm » |
|
Boże Ciało nie ma oktawy od 1955 jeśli się nie mylę.
|
|
|
|
|
|
|
Kefasz
|
|
« Odpowiedz #2 dnia: Stycznia 08, 2014, 22:22:04 pm » |
|
W Polsce jest
|
|
|
|
Stare jest lepsze Ł5,39 liczne stare książki-> http://chomikuj.pl/PjetjaZ forum amerykańskich tradycjonalistów: Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi. Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
|
|
|
|
Anna M
|
|
« Odpowiedz #4 dnia: Stycznia 18, 2014, 13:48:42 pm » |
|
"Obchody tygodnia modlitw o jedność wyznawców Chrystusa – określanego początkowo jako oktawa – zainicjował w 1908 roku Paul Wattson. Ten duchowny amerykańskiej wspólnoty episkopalnej w roku 1898 utworzył w Graymoor w stanie Nowy Jork anglikańską wspólnotę Franciszkanów Pojednania (Franciscan Friars of the Atonement). Na rozpoczęcie i zakończenie oktawy modlitw wybrał on 18 i 25 stycznia jako dni poświęcone apostołom Piotrowi i Pawłowi. 18 stycznia w kalendarzu rzymskokatolickim czczono wówczas Katedrę św. Piotra. Datę tego święta, zachowaną jeszcze w Mszale Jana XXIII, Paweł VI przeniósł na 22 lutego. Natomiast 25 stycznia czci się Nawrócenie św. Pawła. W styczniu 1908 roku oktawę obchodzono po raz pierwszy. W następnym roku Paul Wattson i założona przez niego wspólnota zakonna przeszli na katolicyzm Po przejściu wspomnianej wspólnoty zakonnej na katolicyzm ideę takiej modlitwy oficjalnie zaaprobował Papież Pius X." - tak wyczytałam w 2008 roku na stronie RW.
A można znaleźć/czy może jest gdzieś dostępny tradycyjny program modlitw tygodnia o jedność chrześcijan. Ten z początku XX wieku.? czy coś o tej modlitwie zaaprobowanej przez Piusa X?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
animus60
|
|
« Odpowiedz #7 dnia: Stycznia 18, 2014, 21:15:28 pm » |
|
"Obchody tygodnia modlitw o jedność wyznawców Chrystusa – określanego początkowo jako oktawa – zainicjował w 1908 roku Paul Wattson. Ten duchowny amerykańskiej wspólnoty episkopalnej w roku 1898 utworzył w Graymoor w stanie Nowy Jork anglikańską wspólnotę Franciszkanów Pojednania (Franciscan Friars of the Atonement). Na rozpoczęcie i zakończenie oktawy modlitw wybrał on 18 i 25 stycznia jako dni poświęcone apostołom Piotrowi i Pawłowi. 18 stycznia w kalendarzu rzymskokatolickim czczono wówczas Katedrę św. Piotra. Datę tego święta, zachowaną jeszcze w Mszale Jana XXIII, Paweł VI przeniósł na 22 lutego. Natomiast 25 stycznia czci się Nawrócenie św. Pawła. W styczniu 1908 roku oktawę obchodzono po raz pierwszy. W następnym roku Paul Wattson i założona przez niego wspólnota zakonna przeszli na katolicyzm Po przejściu wspomnianej wspólnoty zakonnej na katolicyzm ideę takiej modlitwy oficjalnie zaaprobował Papież Pius X." - tak wyczytałam w 2008 roku na stronie RW.
A można znaleźć/czy może jest gdzieś dostępny tradycyjny program modlitw tygodnia o jedność chrześcijan. Ten z początku XX wieku.? czy coś o tej modlitwie zaaprobowanej przez Piusa X?
Mógłbym prosić o źródło?
|
|
|
|
|
|
|
dernapol
|
|
« Odpowiedz #8 dnia: Stycznia 18, 2014, 23:00:14 pm » |
|
18 stycznia w kalendarzu rzymskokatolickim czczono wówczas Katedrę św. Piotra. Datę tego święta, zachowaną jeszcze w Mszale Jana XXIII (...)
Mam w ręku wydanie Benzigerowskie Mszału 1962 i pod datą 18 stycznia jest jedynie św. Pryska.
|
|
|
|
|
|
|
Albertus
|
|
« Odpowiedz #9 dnia: Stycznia 18, 2014, 23:26:21 pm » |
|
No bo to musi być pomyłka, w Mszale 1962 już nie ma dwóch świąt 18 stycznia Katedry św. Piotra w Rzymie i 22 lutego Katedry św. Piotra w Antiochii, a jedynie 22 lutego po prostu Katedry św. Piotra.
|
|
|
|
|
|
|
Anna M
|
|
« Odpowiedz #10 dnia: Stycznia 18, 2014, 23:28:39 pm » |
|
- tak wyczytałam w 2008 roku na stronie RW.
Mógłbym prosić o źródło?
Powyżej napisałam - to już nie problem znaleźć, ale proszę:
http://pl.radiovaticana.va/storico/2008/01/16/wiek_modlitw_o_jedno%C5%9B%C4%87_chrze%C5%9Bcijan_-_wywiad_z_kard._kasperem/pol-180398
18 stycznia w kalendarzu rzymskokatolickim czczono wówczas Katedrę św. Piotra. Datę tego święta, zachowaną jeszcze w Mszale Jana XXIII (...)
Mam w ręku wydanie Benzigerowskie Mszału 1962 i pod datą 18 stycznia jest jedynie św. Pryska.
Pod w/w linkiem który podałam pisze, a kto tak mówił i tłumaczył to proszę doczytać.
|
|
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2014, 23:32:18 pm wysłana przez Mama »
|
|
|
|
|
STS
|
|
« Odpowiedz #11 dnia: Stycznia 19, 2014, 21:25:48 pm » |
|
Czy się mylę, czy może dobrze mi się wydaje, że już na powyższej kartce z roku 1939 wkradła się pewna heterodoksja? Nie powinno być raczej "Tydzień Modłów o Jedność Chrześcijan"?
|
|
|
|
|
|
|
Anna M
|
|
« Odpowiedz #12 dnia: Stycznia 20, 2014, 12:58:00 pm » |
|
Tak, myli się pan i to bardzo.
|
|
|
|
|
|
|
animus60
|
|
« Odpowiedz #13 dnia: Stycznia 20, 2014, 21:30:48 pm » |
|
@Mama! Dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
STS
|
|
« Odpowiedz #14 dnia: Stycznia 27, 2014, 00:58:54 am » |
|
Tak, myli się pan i to bardzo.
W jakim sensie zatem rozumieć ową "jedność Kościoła"? Czyż Kościół Chrystusowy nie jest jednością?
|
|
|
|
|
|
|
|