Piękne Zdjęcia ! sam bardzo chciałbym żyć w tych czasach normalności Kościoła.
Problem w tym, że zwykły wierny bardzo rzadko mógł oglądać Mszę pontyfikalną, wieeeelu ludzi Mszy pontyfikalnej w ogóle w życiu nie widziało.
Cytat: Giovanni_23 w Maja 21, 2009, 19:01:58 pmPiękne Zdjęcia ! sam bardzo chciałbym żyć w tych czasach normalności Kościoła.Problem w tym, że zwykły wierny bardzo rzadko mógł oglądać Mszę pontyfikalną, wieeeelu ludzi Mszy pontyfikalnej w ogóle w życiu nie widziało. Poza tym niech Pan nie myśli, że kiedyś było tak różowo. Normą było odprawianie Mszy w 15 minut popełniając przy okazji wiele nadużyć. Oczywiście mi także podobają się takie zdjęcia, co nie zmienia faktu, że przedstawiają raczej wyjątki niż regułę...
Cytat: Kalistrat w Maja 21, 2009, 20:58:46 pmCytat: Giovanni_23 w Maja 21, 2009, 19:01:58 pmPiękne Zdjęcia ! sam bardzo chciałbym żyć w tych czasach normalności Kościoła.Problem w tym, że zwykły wierny bardzo rzadko mógł oglądać Mszę pontyfikalną, wieeeelu ludzi Mszy pontyfikalnej w ogóle w życiu nie widziało. Poza tym niech Pan nie myśli, że kiedyś było tak różowo. Normą było odprawianie Mszy w 15 minut popełniając przy okazji wiele nadużyć. Oczywiście mi także podobają się takie zdjęcia, co nie zmienia faktu, że przedstawiają raczej wyjątki niż regułę...Nooo taaak. Pan Kalistrat dokłaaadnie pamięęęęta. Kiedyś nie było tak różowo. Teraz jest nomowo i wyborowo.
więc warto sobie jednak zadać sprawe, że zawsze dziadowstwo było:)
Cytat: Antiquus_ordo w Maja 21, 2009, 22:05:23 pmDziadostwo było czasem niesamowite wręcz- dlatego też i nowa liturgia była w pewnym sensie oddechem ulgi.Aż nie wiem czy zanegować logikę wniosku, czy jej przyklasnąć. Bo z jednej strony nie wiem czemu nowa liturgia miała być oddechem ulgi, skoro dziady zawsze będą odprawiac po dziadowsku, bez względu na ryt?Z drugiej zaś - może chodziło Panu o ulgę u tych dziadów właśnie? Bo nowa liturgia upraszczała wszystko i na wszystko pozwalała, można było zatem odwalać jeszcze większe dziadostwo?
Dziadostwo było czasem niesamowite wręcz- dlatego też i nowa liturgia była w pewnym sensie oddechem ulgi.
Cytat: Antiquus_ordo w Maja 21, 2009, 22:19:38 pm więc warto sobie jednak zadać sprawe, że zawsze dziadowstwo było:) . Wprowadzam te złotą myśl do moich notatek. I to Antiquus Ordo?Zawsze? W Wieczerniku też?
Takie piekne, graficzne wyjaśnienie Trójcy Świętej znalazłem w Caen we Francji na pokrywie Chrzecielnicy. Poszukiwalem zdjec ale niestety... a teraz kilka kolejnych zdjec Msza św. w kościele p.w. św. Andrzeja w Olkuszu
Cytat: michal_k w Maja 25, 2009, 21:26:43 pmTakie piekne, graficzne wyjaśnienie Trójcy Świętej znalazłem w Caen we Francji na pokrywie Chrzecielnicy. Poszukiwalem zdjec ale niestety... a teraz kilka kolejnych zdjec Msza św. w kościele p.w. św. Andrzeja w Olkuszu http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-P-3014-1.jpgNa tym zdjęciu wyraźnie widać jaki kryzys przechodził Kościół, jak po "dziadowsku" odprawiano i jak bardzo potrzebna była reforma. Przecież ci wierni nic nie rozumieli!
Takie piekne, graficzne wyjaśnienie Trójcy Świętej znalazłem w Caen we Francji na pokrywie Chrzecielnicy. Poszukiwalem zdjec ale niestety... a teraz kilka kolejnych zdjec Msza św. w kościele p.w. św. Andrzeja w Olkuszu http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-P-3014-1.jpg
bo na zdjeciach to wszystko ładnie wyglada.
Cytat: abenadar w Maja 25, 2009, 22:19:21 pmbo na zdjeciach to wszystko ładnie wyglada.Oj ładnie, ładnie. Vide; Kronika Novus Ordo.
Porównywac dziadowstwo i szczyt postmodernizmu to raczej głupio- i to i to złe...tradycyjne dziadowsto to było zawsze w Polsce- chociazby brak oporu przed zmianami soborowymi jest tego najlepszym dowodem.
Cytat: Antiquus_ordo w Maja 25, 2009, 22:28:48 pmPorównywac dziadowstwo i szczyt postmodernizmu to raczej głupio- i to i to złe...tradycyjne dziadowsto to było zawsze w Polsce- chociazby brak oporu przed zmianami soborowymi jest tego najlepszym dowodem.Oj, żeby Pan naprawdę wiedział co było w Polsce, to by takich rzeczy nie pisał.