Jak Pan trafi kaplicy FSSPX, zauważy, że jest pewien "luz". Jeżeli zaś będzie to świeży (post)indult, ludzie będą ze skrępowaniem spoglądać na siebie, czy klęknąć, czy wstać . Zawsze się w duchu uśmiecham na to.
b) rozumienie Mszy i tzw. aktywne uczestnictwo, to ani znajomość tekstów liturgicznych, ani świadomość wszystkich gestów, znaków
Panie giuseppefull, może warto trochę pohamować swą ekspresję? Zraża Pan do Tradycji tych, którzy się wahają.
Ja natomiast podejrzewam, że jest Pan zwykłym trollem.
Nie zauważyłem, żeby ktoś modlił się do księdza na NOM, ani odwrotnie.
Cytat: Pięknowłosy w Listopada 08, 2013, 13:38:46 pmNie zauważyłem, żeby ktoś modlił się do księdza na NOM, ani odwrotnie.http://www.youtube.com/watch?v=EfqYdI5S5HY
http://www.youtube.com/watch?v=EfqYdI5S5HYNie uważa Pan chyba, ze to typowy NOM?
Nie chodzę na tego typu spędy. Proszę już przestać prowokować.
Co jest judaistycznego w NOM?
Chcę Panu uświadomić, że NOM nie jest Mszą katolicką, tylko ekumeniczną.
Żaden ryt w historii KK nie powstał z inspiracji papieża. NOM był pierwszym.
Ks prof Michal Poradowski pisał o NOM jako o Mszy sprotestantyzowanej i zjudaizowanej.
Cytat: giuseppefull w Listopada 08, 2013, 14:54:54 pmChcę Panu uświadomić, że NOM nie jest Mszą katolicką, tylko ekumeniczną. Katolicki = powszechny. Ekumeniczny = "obejmujący całą zamieszkałą ziemie"
Cytat: giuseppefull w Listopada 08, 2013, 14:54:54 pmŻaden ryt w historii KK nie powstał z inspiracji papieża. NOM był pierwszym. Ale są ryty przypisywane patriarsze Konstantynopola na przykład (św Janowi Chryzostomowi)
Cytat: giuseppefull w Listopada 08, 2013, 14:54:54 pmKs prof Michal Poradowski pisał o NOM jako o Mszy sprotestantyzowanej i zjudaizowanej.Erystyka nie argument.
Chodziło mi o ekumenizm w znaczeniu posoborowym, czyli z charakterem międzyreligijnym szerszym niż katolicka wiara.
Ten akurat nie był papieżem
Właśnie, ale przypadku ks Poradowskiego ona nie dotyczy.
Poza tym Kościół Katolicki dawno temu orzekł;Dlatego więc, aby wszyscy i wszędzie zaadaptowali i przestrzegali tego, co zostało im przekazane przez Święty Kościół Rzymski, Matkę i Nauczycielkę wszystkich innych Kościołów, będzie odtąd bezprawiem na zawsze w całym świecie chrześcijańskim śpiewanie albo recytowanie Mszy św. według formuły innej, niż ta przez Nas wydana
Kto kiedy i jakim aktem zdecydował, że "NOM jest niekatolicki"?
Był mniej niż papieżem. Zatem jeżeli podwładny mógł - może i zwierzchnik?
Powołanie się na autorytet to nie argument, bo jest cała rzesza autorytetów, którzy podają argument przeciwny.
Wie Pan ile od czasu św Piusa V było zmian we mszale rzymskim? Czyli ryt 1962 jest niegodziwością?
Z tego co napisali kardynałowie Bacci i Ottaviani wynika, że Kościół zastrzegł sobie po wsze czasy, że każda inna będzie bezprawiem. Jak więc można myśleć wbrew Kościołowi inaczej?
Papież Paweł VI przysięga,ł że nic nowego nie będzie tworzył. Św Jan Chryzostom nie był uwiązany Przysięgą Antymodernistyczna i Trydenckim Wyznaniem Wiary. Są też opinie, że Paweł VI składał Przysięgę Koronacyjną.
Kwestia zatem wyboru. Ja stawiam na rację ks Profesora Poradowskiego.
Cytat: jp7 w Listopada 08, 2013, 18:34:25 pmWie Pan ile od czasu św Piusa V było zmian we mszale rzymskim? Czyli ryt 1962 jest niegodziwością?Z tego co wiem, pierwsze zmiany dotyczyły lepszych tłumaczeń Pisma Świętego, skutkiem których narodziła się konieczność drobnych korekt. Mszał trwał wiec w niezmienionej formie do Piusa XII. ''Starsi i mądrzejsi'' (więc nie asysta Ducha Świętego) wymusili zmiany w liturgii wielkopiątkowej, co było drobnym początkiem destrukcji tego Mszału.
Czy Papież jest związany przepisami dyscyplinarnymi wydanymi przez poprzednika?
Qou Pirmum jest przepisem dyscyplinarnym dotyczącej wyłącznie obrządku łacińskiego, w dodatku nie dotyczącym "legalnych rytów" czyli takich, co mogą się poszczycić "tradycyjnością".
Przysięgi koronacyjnej nie składano od średniowiecza (a tylko tam jest o tworzeniu czegoś nowego).
Przysięga antymodernistyczna nie zawiera nic o "nic nowego tworzyć". Podobnie nic takiego nie ma w Trydenckim Wyznaniu Wiary. Zatem - twierdzenie: Papież Paweł VI przysięga,ł że nic nowego nie będzie tworzył.
Najzabawniejsze jest twierdzenie: Są też opinie, że Paweł VI składał Przysięgę Koronacyjną.Może i są, ale są nieudokumentowane i nieprawdopodobne.
skąd Pan wie, że to nie jawna interwencja Ducha św. skłoniła Papieża aby zgodził się na "wymuszone" zmiany? Objawienie jakieś pan miał?
Natomiast w reformie liturgii widzę moment interwencji Ducha (dwa razy)- jak Bugnini (abp...) chciał wyrzucić Kanon- jak miano wydać pierwotną wersję OWMR (tu posłużył się kardynałami Ottavinim i Baccim).Jeszcze raz apeluje - NOM nie jest RYTEM, a ZBIOREM rytów. Zbiorem dającym możliwość odprawienie Mszy św. w pełni katolickiej (jedyny mankament brak offertorium), albo niemal pozbawionych elementów katolickich (sprotestantyzowanej, co jednak nadal nie znaczy że nie jest katolicki...)