"Divorced and remarried CatholicsThis theme always comes up ... I believe this is a time of mercy, a change of epoch. It's a kairos moment for mercy ... In terms of Communion for those who have divorced and remarried, it has to be seen within the larger pastoral context of marriage. When the council of eight cardinals meets Oct. 1-3, one of the things they'll consider is how to move forward with the pastoral care of marriage. "
"Katolicy rozwiedzeni i ożenieni ponownieTen temat zawsze jest podnoszony... Uważam, że jest teraz czas miłosierdzia, zmiana epoki. Jest to szczególny moment (kairos) dla miłosierdzia... Jeśli idzie o komunię św. dla tych, którzy się rozwiedli i zawarli nowe małżeństwo to musimy na to patrzeć w szerszym duszpasterskim kontekście małżeństwa. Kiedy komitet ośmiu kardynałów zbierze się 1-3 października jedną z rzeczy, nad którą będą się zastanawiać jak posunąć się naprzód z duszpasterską troską o małżeństwo."
Można było się tego spodziewać - niestety. Ale oby się Pan mylił, panie Szkielecie.
Obserwując ten pontyfikat, mam wrażenie, że papież Franciszek ma faktycznie problem z tym, kim faktycznie stał się po ostatnim konklawe. On po prostu nie rozumie, kim jest Namiestnik Chrystusa.
Cytat: PTRF w Lipca 29, 2013, 23:31:29 pmObserwując ten pontyfikat, mam wrażenie, że papież Franciszek ma faktycznie problem z tym, kim faktycznie stał się po ostatnim konklawe. On po prostu nie rozumie, kim jest Namiestnik Chrystusa.Ja mam wrażenie, że on to po prostu rozumie zupełnie inaczej niż było to rozumiane przez wieki. On to rozumie postępowo, że tak powiem.
Pierwszy papież który (niemal) nie zna Kościoła sprzed Soboru.
Będzie sede...Kto by sie tego spodziewał...
Cytat: szkielet w Lipca 29, 2013, 23:10:34 pmBędzie sede...Kto by sie tego spodziewał...