Cytat: marekkoc w Czerwca 01, 2009, 20:11:06 pm1. czy zna pan tekst dogmatyczny w któym pada słowo "LImbus"?2. czy zna pan teks dogmatyczny który orzeka, że dzieci zmarłe przed narodzeniem nie otrzymują od Boga rozumu?ad 1czy brak słowa "limbus" w Dekrecie dla Greków w jakikolwiek sposób osłabia wymowę tej konstytucji soborowej ?ad 2czy do rzeczy tak oczywistych potrzebujemy tekstów dogmatycznych ? Przecież kazdy kto widział ludzkie dziecko, wie, że nie od razu posiada i moze uzywać rozum jak dorosły.Nb. w poszukiwaniu rozumu u dzieci nie przeginajmy, bo jak pogalopujemy za daleko, to się skonczy wszelka władza rodzicielska, której głównem uzasadnieniem jest nie co innego jak mały rozum u dzieci
1. czy zna pan tekst dogmatyczny w któym pada słowo "LImbus"?2. czy zna pan teks dogmatyczny który orzeka, że dzieci zmarłe przed narodzeniem nie otrzymują od Boga rozumu?
Zwracam Panu raz jeszcze uwagę, że żaden zapis dogmatyczny nie wyklucza, że którakolwiek dusza zmarła bez chrztu zostanie zbawiona. Ale nie wiemy ani:- którym duszom dał P. Bóg uwzględnia chrzest pragnienia (chrzest krwi),- co Bóg postawi względem ogółu dusz limbusowych.Pan Bóg nie jest ograniczony czasem. Może dając Panu ten hiobowy krzyż dał równoczesnie Córce łaskę zbawienia, bo wiedział, że ta tragedja odmieni Pańskie życie religijne na plus.pozdrawiam przyjaźnie
serdecznie dziękuję za ten post. Nie jestem pewnie obiektywny (jeżeli w ogóle to słowo coś tu znaczy...), ale bardzo podoba mi się Pana sposób ujęcia sprawy. Nie mogę się pogodzić, że jak się wydaje są tacy, co wiedzą, co Bóg z takimi dziećmi zrobi. Najwyraźniej znają myśli Boga...
W pewnym sensie może była to ofiara za mnie...
"288. Czy Bóg wszystkim udziela łask, potrzebnych do życia wiecznego?Bóg, który chce, żeby się wszyscy ludzie zbawili, wszystkim tez udziela łask potrzebnych do żywota wiecznego; żeby doń doszli, jeżeli są dorośli, muszą sami z Bogiem współdziałać przy Jego pomocy, dającej im natchnienie do dobrych uczynków, wspierającej ich przed ich wykonywaniem, współdziałającej z nimi przy wykonaniu i towarzyszącej gdy pełnią dobre uczynki."
A wracając do dyskusji - niektórzy teologowie (np. Fulgencjusz, Petrarius i św. Grzegorz Wielki) twierdzili, że dzieci nieochrzczone cierpią też męki zmysłowe(!)
Ale z ekonomii sakramentalnej wynika, ze mogą być inne drogi, tak, że istnieje naddzieja zbawienia.
swoisty "megahit"!Chyba, że chodzi, że przed śmiercią...
Inni z kolei (św. Bonawentura, Durand, Gerson)
Por: Ks. Dr. M. Sieniatycki, „Zarys dogmatyki katolickiej”, t. III, Kraków 1930, s. 99.
Niestety - tylko:CytujPor: Ks. Dr. M. Sieniatycki, „Zarys dogmatyki katolickiej”, t. III, Kraków 1930, s. 99.
Dziękuję serdecznie. A wikipedii znalazłem, że Jan Gerson został przez Kościół błogosławiony!!!
Cytat: marekkoc w Czerwca 02, 2009, 15:42:19 pmDziękuję serdecznie. A wikipedii znalazłem, że Jan Gerson został przez Kościół błogosławiony!!!Jednak poza wikipedią (polską i niemiecką) dowodów na to brak :/