Kard. Gualtiero Bassetti leżał w szpitalu w stanie krytycznym. Gdy niektórzy spodziewali się najgorszego, kapłan ozdrowiał i opuścił szpital. Później wyjawił, co papież powiedział mu po opuszczeniu placówki.– Wiesz, dlaczego żyjesz i masz się dobrze? Ponieważ w piekle nie było miejsca dla ciebie – w ten sposób papież Franciszek zwrócił się do ozdrowiałem kard. Bassettiego podczas rozmowy telefonicznej.Słowa przywódcy Kościoła Katolickiego są oczywiście żartem, ale niektórzy mogliby stwierdzić, że żartowanie z piekła nie przystoi Ojcu Świętemu...
Czyżby papież coraz bardziej podupadał na zdrowiu? Dziś Nieszporom przewodniczył kard. Re, a papież jedynie wygłosił Słowo...
Założyciel i prezes (CEO) firmy Entrata, specjalizującej się w oprogramowaniu i zarządzaniu biznesowym, stwierdził, że jesteśmy świadkami międzynarodowego spisku żydowskiego mającego na celu eutanazję narodu amerykańskiego przy pomocy preparatu reklamowanego jako „szczepionki przeciwko Covid-19”.„Wierzę, że za tym stoją Żydzi. Od 300 lat Żydzi próbują przeniknąć do Kościoła katolickiego i potajemnie umieścić Żyda na szczycie. Stało się to w 2013 roku z papieżem Franciszkiem. Wierzę, że pandemia i systematyczna eksterminacja miliardów ludzi doprowadzi do wysiłków na rzecz konsolidacji wszystkich krajów świata pod jedną flagą z totalitarnymi rządami. Wiem, to brzmi szalenie. Nikt o tym nie informuje, ale chasydzi w USA ustanowili prawo dla swojego ludu, że nie wolno ich szczepić z jakiegokolwiek powodu”.
Czyli krzyż ołtarzowy stał się niepotrzebny. Jeżeli kto nie wierzy w Ofiarny Charakter Mszy św konsekwetnym ruchem było by ściągnięcie krzyża ołtarzowego. Oczywiście jaki pogląd na ten temat ma F1 nie wiadomo.....
Czasami widuję taką organizację liturgii i aranżację prezbiterium będąc na NOMie. Jest sobie "tron" (krzesło celebransa) na środku starego ołtarza albo gdzieś obok i prawie całą msza sprawowana jest "ode tronu": akt pokutny, Kyrie, Gloria, kazanie, wyznanie wiary, modlitwa wiernych, czasami na zmianę z amboną/pulpitem gdzieś obok nowego ołtarza. Samej "akcji liturgicznej" przy niby tym najważniejszym miejscu jest może 10min, ot konsekracja, błogosławieństwo i koniec. W sumie po co jest ta cała wojna, nie można obrócić się tyłem do wiernych wiernych te kilka minut?
Wielka szkoda że ten papież nie zadekretował obowiązku stawiania krzyża na środku ołtarza tak jest na Starej Mszy.....