Swoją drogą nasuwa mi się pytanie dotyczące poprzedniego wątku, czyli spotkania z żonatymi kapłanami. Czy kapłan katolicki, które chce porzucić stan kapłański może uzyskać zgodę na przejście do stanu świeckiego i zawarcie sakramentu małżeństwa? Jeśli tak, to kto może wydać taką zgodę ordynariusz, papież?
Cytat: Lappiy w Listopada 11, 2016, 23:14:13 pmCytujZapytany, czy zdaje sobie sprawę, że promowany przez niego model społeczeństwa, w którym panuje równość, odpowiada programowi socjalizmu marksistowskiego i komunizmu, Franciszek odpowiedział, że wielokrotnie była o tym mowa i jeśli już, to trzeba powiedzieć, że w tym przypadku komuniści myślą jak chrześcijanie. „Chrystus mówił o społeczeństwie, w którym to ludzie ubodzy, słabi i wykluczeni mają decydować” – stwierdził Papież.Ta wypowiedź jest tak porażająco głupia i bezmyślna, że każe postawić otwarte pytanie na temat kondycji intelektualnej papieża...Nie przypominam sobie takich wypowiedzi Pana Jezusa.
CytujZapytany, czy zdaje sobie sprawę, że promowany przez niego model społeczeństwa, w którym panuje równość, odpowiada programowi socjalizmu marksistowskiego i komunizmu, Franciszek odpowiedział, że wielokrotnie była o tym mowa i jeśli już, to trzeba powiedzieć, że w tym przypadku komuniści myślą jak chrześcijanie. „Chrystus mówił o społeczeństwie, w którym to ludzie ubodzy, słabi i wykluczeni mają decydować” – stwierdził Papież.Ta wypowiedź jest tak porażająco głupia i bezmyślna, że każe postawić otwarte pytanie na temat kondycji intelektualnej papieża...
Zapytany, czy zdaje sobie sprawę, że promowany przez niego model społeczeństwa, w którym panuje równość, odpowiada programowi socjalizmu marksistowskiego i komunizmu, Franciszek odpowiedział, że wielokrotnie była o tym mowa i jeśli już, to trzeba powiedzieć, że w tym przypadku komuniści myślą jak chrześcijanie. „Chrystus mówił o społeczeństwie, w którym to ludzie ubodzy, słabi i wykluczeni mają decydować” – stwierdził Papież.
Cytat: BMK w Listopada 12, 2016, 14:19:57 pmSwoją drogą nasuwa mi się pytanie dotyczące poprzedniego wątku, czyli spotkania z żonatymi kapłanami. Czy kapłan katolicki, które chce porzucić stan kapłański może uzyskać zgodę na przejście do stanu świeckiego i zawarcie sakramentu małżeństwa? Jeśli tak, to kto może wydać taką zgodę ordynariusz, papież?Laicyzacja czyli przejście do stanu świeckiego przeprowadza biskup. A ZWOLNIENIE Z PRZYSIĘGI CELIBATU Watykan. Nie wiem, czy kongregacja duchownych czy jeden z trybunałów.
A co Sz.P. sądzicie na temat treści głoszonych przez x. Pawła Murzińskiego, który zapowiada rychły ucisk (zgodnie z jego wyliczeniami jesień tego roku), upadek Rzymu, oczyszczenie polskiego Kościoła (w jego rozumieniu raczej rozłam). Określa obecny Rzym mianem Wielkiej Nierządnicy etc.https://www.youtube.com/watch?v=i8KVY-6mBw8
Może się państwo uśmiejecie ale po wygranej Trumpa miałem dosłownie takie uczucie, jakbyśmy uciekli katu spod topora. Jakby właśnie ten wybór w jakimś sensie powstrzymał uruchamianą już apokalipsę, jakby faktycznie III wojna miała się oddalić na horyzoncie, choć już czuliśmy swąd prochu. Nie mam na to żadnych specjalnych tez ani dowodów ani nawet poszlak. A dziś mamy pierwszy wywiad prezydenta elekta i słowa, że wyrok sądu najwyższego na podstawie sprawy Roe v. Wade zostanie unieważniony i poszczególne stany będą w tej sprawie decydowały suwerennie. Jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale ...
Cytat: gnome w Listopada 14, 2016, 10:06:00 amMoże się państwo uśmiejecie ale po wygranej Trumpa miałem dosłownie takie uczucie, jakbyśmy uciekli katu spod topora. Jakby właśnie ten wybór w jakimś sensie powstrzymał uruchamianą już apokalipsę, jakby faktycznie III wojna miała się oddalić na horyzoncie, choć już czuliśmy swąd prochu. Nie mam na to żadnych specjalnych tez ani dowodów ani nawet poszlak. A dziś mamy pierwszy wywiad prezydenta elekta i słowa, że wyrok sądu najwyższego na podstawie sprawy Roe v. Wade zostanie unieważniony i poszczególne stany będą w tej sprawie decydowały suwerennie. Jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale ... Miałem, mam! identyczne przekonanie.Co do aborcji, to zmiany mogą być tu raczej wprowadzane dzięki większości parlamentarnej. Donald Trump w kwestji moralności nie jest autorytetem żadnym, + 20 lat był w partji demokratycznej itp itd.
Nie ufam DT, choćby za inicjały Jeśli będzie dobra nominacja, to właśnie z uwagi na większość republikańską i najbliższych doradców prezydenta