Od dna mozna sie tylko odbic.
Piękno, dobro, prawda - wszystko super, ale gdzie jest w tym wszystkim Pan Jezus? Ktoś mi zwrócił uwagę na tę wypowiedź Papieża. Zresztą sam byłem zaskoczony tuż po wyborze, że Franciszek o Chrystusie mało mówi.
Można żyć tak i będzie to po katolicku, można inaczej i też będzie po katolicku, można na dziesiątki innych sposobów...i też będzie po katolicku! Nie ważne kim jesteś, jak się zachowujesz, co myślisz, kogo słuchasz, wierzymy w "miłość" i "kochamy się", czyli wszystko jest "po Bożemu".
... (protestantyzm w tej chwili zdobywa najwięcej nowych wiernych)...
Cytat: Pedro w Sierpnia 29, 2013, 11:41:38 am... (protestantyzm w tej chwili zdobywa najwięcej nowych wiernych)...Naście lat się tym nie interesowałem, ale wtedy to były różne wspólnoty/sekty/"kościoły"/grupy zielonoświątkowe (charyzmatycy). W "tradycyjnych" lutrowych wspólnotach chyba jest podobnie jak katolicyźmie...Ale może ktoś ma świeże dane.
Przed słyszałem w radiu (I PR), że papież ma pretensje ma do Polaków o to, że nie zabija się koszernie zwierząt!!!
Papież raz jeszcze powtórzył, że nie można być dobrym chrześcijaninem, nie znając zwyczajów i historii narodu żydowskiego