Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Stycznia 15, 2025, 00:56:17 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232880 wiadomości w 6646 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Papież Franciszek
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 276 277 [278] Drukuj
Autor Wątek: Papież Franciszek  (Przeczytany 1055877 razy)
Angelus Silesius
aktywista

I'm gonna make him an offer he can't refuse

« Odpowiedz #4155 dnia: Grudnia 07, 2024, 21:53:54 pm »

https://modlmysiezapapieza.pl/
https://pch24.pl/rusza-nowenna-o-nawrocenie-papieza-franciszka-sprawdz-jak-dolaczyc-do-modlitwy/

Już nie można modlić się za żydów, już nie można modlić się obok "klinik" mordujących dzieci nienarodzone. Ciekawe kiedy i zabronią modlitwy o nawrócenie F1?
"Religijny liberalizm pozbawia nas męczenników i misjonarzy, pozostawiając jedynie osoby kupczące religią, którym wtórują kobzy głoszące pokój w słowach, a nie w czynach!" abp Marcel François Lefebvre
Baltazar
aktywista

Lew z pokolenia Judy

« Odpowiedz #4156 dnia: Grudnia 08, 2024, 07:21:16 am »

Kontrowersyjna naklejka hitem wśród kierowców. Uderza w katolików.

Przez wiele lat zielony listek był jedynym symbolem, który można było znaleźć na samochodach. Oznacza początkującego kierowcę. Inną naklejką, która cieszy się dużą rozpoznawalnością, jest ryba.

Składa się z dwóch zagiętych linii, oznacza hasło z języka starogreckiego "Jezus Chrystus, Syn Boży, Zbawiciel" (ichtys). Święci triumfy wśród katolików. Znaleziono jednak agresywny sposób, by pokazać swoją niechęć wobec nich.

Naklejony np. na bagażniku rekin ścigający rybkę, by ją zjeść, to symbol, który coraz częściej można zobaczyć wśród użytkowników polskich dróg. Kupują go zwłaszcza kierowcy, którzy nie identyfikują się z Kościołem lub są zadeklarowanymi antyklerykałami, ateistami.

https://www.o2.pl/informacje/kontrowersyjna-naklejka-hitem-wsrod-kierowcow-uderza-w-katolikow-7100832116345504a

Jest przysłowie, które tak brzmi: "Tylko ten, kto stale płynie pod prąd, ma świeżą, czystą wodę". A dziś wielu kapłanów płynie z prądem ...
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #4157 dnia: Grudnia 09, 2024, 22:04:51 pm »

Nie mam pojęcia z jakiej waty trzeba być zbudowanym by uderzyła naklejka ze spodoustym chrząstnoszkieletowcem.
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
Filip S
aktywista

« Odpowiedz #4158 dnia: Grudnia 10, 2024, 00:27:19 am »

Osobiście tylko raz zauważyłem na samochodzie przekreśloną rybę, to było z jakieś 8-10 lat temu. Widziałem również jak ktoś na rejestracji przekreślił doklejonym czerwonym paskiem brukselskie gwiazdki (fajny pomysł btw).

Nie mam pojęcia z jakiej waty trzeba być zbudowanym by uderzyła naklejka ze spodoustym chrząstnoszkieletowcem.
No cóż, obstawiam że ukrytym celem tej wrzutki medialnej była przede wszystkim szersza promocja tego typu znaków niż troska o czyjąś wrażliwość.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #4159 dnia: Grudnia 10, 2024, 21:00:04 pm »

No cóż, obstawiam że ukrytym celem tej wrzutki medialnej była przede wszystkim szersza promocja tego typu znaków niż troska o czyjąś wrażliwość.

Też tak myślę.

Ale swoją drogą to w Polsce w zasadzie naklejki na samochodach są zaniedbywalnie mało popularnym zjawiskiem. Największe natężenie tej mody pamiętam z lat  90-tych ze Stanów, gdzie praktycznie każde auto miało jakąś naklejkę na zderzaku, a niektórzy mieli cały zderzak oblepiony. Miało to taką zaletę, że jak się stało w korku, to można się było zabawiać czytaniem takich "bumper stickers". Niektóre były b. pomysłowe i dowcipne. Teraz moda już przeszła, ale ostatnio widziałem taki napis, który mi sie bardzo spodobał:

"Driver is Old - Can't Hear Your Horn, Can't See Your Finger:)

Jeszcze nie jestem w odpowiednim wieku, ale jak dozyję starości, to sobie coś takiego nakleję  :)
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Kefasz
aktywista

« Odpowiedz #4160 dnia: Grudnia 10, 2024, 21:09:27 pm »

Podoba mi się ta naklejka o starcu :D
Stare jest lepsze Ł5,39
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
Baltazar
aktywista

Lew z pokolenia Judy

« Odpowiedz #4161 dnia: Grudnia 11, 2024, 09:15:01 am »

Kierowcom chodziło o straszenie chrześcijan. Jest sposób na straszenie ateistów. Jest dostępny do kupienia tarantula naklejka na samochód.

Na zdjęciu przedstawia ptasznik dla początkujących z Meksyku: Brachypelma Smithi vs Auratum lub Hamorii. To pierwsze są najładniejsze, ale są do siebie podobne. Na drugim zdjęciu jest bardziej przerażające jakby wyszedł z ciemności.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2024, 09:22:09 am wysłana przez Baltazar » Zapisane
Jest przysłowie, które tak brzmi: "Tylko ten, kto stale płynie pod prąd, ma świeżą, czystą wodę". A dziś wielu kapłanów płynie z prądem ...
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #4162 dnia: Grudnia 11, 2024, 11:11:50 am »

To jak już przy rekinach i Ameryce to kilka lat temu w jakimś amerykańskim więzieniu ktoś pozwał obsługę za znęcanie się. Chodziło o to, że w ramach jakiejś kary puszczano poddanych jej więźniów piosenkę "Baby Shark" na zapętleniu przez dwie godziny.
Nie wiem jak sprawa się skończyła - podaje to wikipedia (https://pl.wikipedia.org/wiki/Baby_Shark), ale odsyła do artykułu z New York Times, który nie jest dostępny dla niezalogowanych (www.nytimes.com/2020/10/06/us/jail-baby-shark-charges.html).
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
Kefasz
aktywista

« Odpowiedz #4163 dnia: Grudnia 11, 2024, 11:37:56 am »

Proszę mi wyjaśnić logikę stojąca za założeniem że pająk straszy właśnie wyłącznie ateistów.
Stare jest lepsze Ł5,39
Baltazar
aktywista

Lew z pokolenia Judy

« Odpowiedz #4164 dnia: Grudnia 11, 2024, 12:09:46 pm »

Proszę mi wyjaśnić logikę stojąca za założeniem że pająk straszy właśnie wyłącznie ateistów.

Są ludzie którzy mają arachnofobia i trafi się na ateistę. Z arachnofobią można się wyleczyć przez terapie behawioralną czyli przez kontakt z tarantulą. Ten film jest dobrym przykładem i podaję link. W opcji można wybrać większą rozdzielczość na 1080 pixel.

https://www.cda.pl/video/1629410707
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2024, 12:11:33 pm wysłana przez Baltazar » Zapisane
Kefasz
aktywista

« Odpowiedz #4165 dnia: Grudnia 11, 2024, 12:23:09 pm »

A co ma do tego ateizm?
Stare jest lepsze Ł5,39
Baltazar
aktywista

Lew z pokolenia Judy

« Odpowiedz #4166 dnia: Grudnia 11, 2024, 13:47:06 pm »

A co ma do tego ateizm?

W artykule piszą, że naklejkę z rekinem umieszczają ateiści. Mamy do czynienia z polaryzacją społeczeństwa. Ateiści też mogą dać dyla wobec chrześcijan.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2024, 15:29:09 pm wysłana przez Baltazar » Zapisane
Filip S
aktywista

« Odpowiedz #4167 dnia: Grudnia 11, 2024, 21:51:58 pm »

Proszę sobie wyobrazić że nie trzeba być koniecznie ateistą żeby nienawidzić chrześcijaństwa... A pomysł z pająkami to jakaś totalna groteska.  ::)
Kefasz
aktywista

« Odpowiedz #4168 dnia: Grudnia 11, 2024, 22:59:18 pm »

Przecież wśród ochrzczonych są osoby które nie znoszą pająków.
Stare jest lepsze Ł5,39
Strony: 1 ... 276 277 [278] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Papież Franciszek « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!