I nie przechodzi na emeryturę z funkcji dziekana. Tak samo jeszcze starszy od niego wicedziekan.Niektórzy uważają, że kard. Murphy-O'Connor ciągle ma dużo do powiedzenia w Kościele w Anglii a kard. Lehmann w Niemczech.Niektórzy bibliści mówią, że Pana Jezusa zaprowadzono najpierw do Annasza, choć formalnie był o n tylko byłym arcykapłanem. A jednak "dziadek" nadal rządził w Sanhedrynie i jego zięć (Kajfasz) był od niego zależny. Wypadało więc, żeby najpierw sprawę przepadało "szara eminencja" a dopiero później zależny od niej arcykapłan.I tak bywa z tymi "dziadkami" do dzisiaj...
Przy czym jeżeli chodzi o wicedziekana to akurat kardynał Etchegaray kilka miesięcy temu wyniósł się z Rzymu wracając do rodzinnych stron i w praktyce wycofał się z czynnego wpływania na kształt Kościoła.Murphy-O'Connor brał udział we wszystkich spotkaniach przed konklawe 2013 i tajemnicą poliszynela jest, że był on jedną z postaci stojącą za wyborem Bergoglio.
Cytat: LUK w Marca 03, 2017, 12:10:13 pmDokładnie coś takiego widziała Anna Katarzyna EmmerichSorry. Przez ten jej mizoandryzm wymieniona autorka jest dla mnie niestrawna.
Dokładnie coś takiego widziała Anna Katarzyna Emmerich
http://www.deon.pl/religia/serwis-papieski/aktualnosci-papieskie/art,5516,franciszek-przyjal-premiera-luksemburga-wraz-z-mezem.htmlNie będę tego komentował. Nie warto.
Dla Ojca Nieświętego cały ten gender i wojna z rodziną nie jest żadnym, podkreślam: ŻADNYM problemem.
Podobnie jak w Tbilisi, papież potępił teorię gender i ocenił: "Podłością jest to, co dzisiaj robi się z indoktrynacją teorii gender".- Opowiedział mi ojciec z Francji, z katolickiej rodziny, że pewnego dnia przy stole rozmawiając z dziećmi, zapytał 10-letniego chłopca, kim chciałby być kiedy dorośnie. "Dziewczyną" - odpowiedział. I ojciec zdał sobie sprawę z tego, że w książkach szkolnych naucza się teorii gender. To jest wbrew prawom naturalnym - oświadczył Franciszek.Jak zaznaczył jedną rzeczą jest to, że ktoś ma skłonności homoseksualne, czy chce zmienić płeć. - Czym innym jest jednak nauczanie w szkole tej linii, by zmienić mentalność. Ja nazywam to kolonizacjami ideologicznymi - oznajmił papież.
Cytat: Krusejder w Marca 27, 2017, 10:28:28 amDla Ojca Nieświętego cały ten gender i wojna z rodziną nie jest żadnym, podkreślam: ŻADNYM problemem.To ja zabawię się w takim razie we franciszkowego advocatus diaboli i podrzucę cytat z dokładnie tego samego wywiadu, który podlinkował p. LUK:CytujPodobnie jak w Tbilisi, papież potępił teorię gender i ocenił: "Podłością jest to, co dzisiaj robi się z indoktrynacją teorii gender".- Opowiedział mi ojciec z Francji, z katolickiej rodziny, że pewnego dnia przy stole rozmawiając z dziećmi, zapytał 10-letniego chłopca, kim chciałby być kiedy dorośnie. "Dziewczyną" - odpowiedział. I ojciec zdał sobie sprawę z tego, że w książkach szkolnych naucza się teorii gender. To jest wbrew prawom naturalnym - oświadczył Franciszek.Jak zaznaczył jedną rzeczą jest to, że ktoś ma skłonności homoseksualne, czy chce zmienić płeć. - Czym innym jest jednak nauczanie w szkole tej linii, by zmienić mentalność. Ja nazywam to kolonizacjami ideologicznymi - oznajmił papież.(http://deon.pl/religia/serwis-papieski/aktualnosci-papieskie/art,4879,papiez-towarzyszylem-gejom-jezus-by-ich-nie-odeslal.html?utm_source=deon&utm_medium=link_artykul