Nie w każdej. Rzekoma reforma kurii będzie chyba galopująco zmierzać ku wersji reformy administracyjnej Gierka i pomnożenia województw.Problem tkwi tak jak pisałem w ludziach a nie w instytucji/ach.
Funkcja moderatora kurii jest chyba w każdej diecezji katolickiej na świecie. Skoro w zwykłej diecezji przydaje się taka osoba to co dopiero w Kurii Rzymskiej. Wg mnie bardzo dobry pomysł
"...[i]szefowie dykasterii powinni mieć możliwość spotykania się choćby raz w miesiącu z papieżem, a także między sobą, w obecności papieża, a także wówczas, kiedy nie jest ona możliwa...." !!!
"...Potrzebują bowiem wspólnej wizji prac Kurii, by koordynować swoją działalność..."
"...Kuria nie powinna być kulą u nogi, ale służyć papieżowi i pomagać mu w wykonywaniu jego pracy..."
"Włoski purpurat kurialny przewiduje również możliwość utworzenia wokół Ojca Świętego małej rady kardynałów, poza sekretariatem stanu, pomagających i doradzających papieżowi, w przeciwieństwie do niedawno mianowanej grupy ośmiu purpuratów z całego świata, przebywających na stałe w Watykanie"
Nie dziwi mnie to, że papież nie planuje pielgrzymować.
Poza tym pielgrzymki papieskie mają zawsze jakiś taki jarmarczno-teatralny wydźwięk, trochę nie licujący z godnością urzędu. Dobrze, że będzie ich mniej.
„Co ciekawe – powiedział kard. Pell – koncelebrowałem kiedyś z Janem Pawłem II jakąś wielką Mszę dla młodzieży. Msza była bardzo hałaśliwa, zbyt hałaśliwa jak na mój gust. Nawet podczas modlitwy eucharystycznej ludzie krzyczeli Giovanni Paolo – Jan Paweł. A stary i schorowany już bardzo Papież powtarzał tylko: Jezus, Jezus. Słyszałem to, by stałem tuż obok niego.
...papież nie planuje pielgrzymować...
A nie lepiej by było te 25 mln rozdać ubogim? Z drugiej strony dolar to już nie to, co kiedyś...
Ubogim będzie można rozdać wpływy, które ten film przyniesie,
Czyli Tusk a nie Gowin miał rację.
albo swiat sie skonczy.